Doi medici romani au inventat injectia care "vindeca" sarcina extrauterina

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 08:41
7564 citiri
Doi medici romani au inventat injectia care "vindeca" sarcina extrauterina

Doi medici romani de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Rares Nechifor si Bogdan Dorobat, au inventat o metoda revolutionara pentru tratarea sarcinilor extrauterine, salvand astfel sansele femeilor de a fi mame, relateaza Evenimentul zilei, in editia online de marti.

Procedura presupune injectarea unor particule care blocheaza vasele sanguine ce alimenteaza sacul embrionar. Acesta se opreste din evolutie si se resoarbe.

Intaietatea mondiala le-a fost recunoscuta celor doi, in vara lui 2006, la Congresul societatii europene de radiologie interventionala de la Roma.

Ideea le-a venit facand embolizari de fibroame uterine (procedura prin care alimentarea cu sange a fibromului este "taiata", iar acesta se resoarbe). Cei doi medici au facut prima embolizare intrauterina in Romania in 2002.

In lume, embolizarea fibromului a fost experimentala din 1995, iar in 2000 s-a recurs la ea pe scara larga.

Embolizarea se face cu ajutorul unui aparat numit angiograf: pacientei i se face o anestezie locala si, cu ajutorul unui cateter introdus in artera femurala, se patrunde in zona genitala.

Prin acel cateter se injecteaza substante biocompatibile, care astupa vena ce alimenteaza fibromul. Totul e urmarit pe ecranul angiografului. Femeia pleaca acasa in urmatoarele 24 - 48 de ore.

Punctul comun in tratamentul fibroamelor si al sarcinilor extrauterine e substanta injectabila. Asa s-a nascut si inventia lor.

La congresul la care cei doi si-au prezentat descoperirea, medicii discutau despre cazurile in care pacientelor le fusese injectata prea multa substanta si astfel aveau functia ovarelor afectata.

"Noi ne-am dus si le-am explicat ca folosim particule de doua feluri, unele pentru vasele mici, altele resorbabile pentru cele mari, si astfel nu riscam sa avem cazuri de amenoree (absenta ciclului - n. red.) la paciente tinere.

Asa am descoperit ca putem trata sarcinile ectopice (extrauterine - n. red.). Toti au ramas surprinsi, pentru ca nimeni nu se gandise la asta", a afirmat doctorul Nechifor.

Metoda descoperita de cei doi medici presupune astuparea vaselor care alimenteaza sacul in care se dezvolta embrionul (in 90% dintre cazuri e lipit de o trompa uterina).

Sacul embrionar se opreste din evolutie, se resoarbe, iar trompa isi revine. Metoda clasica de tratare a sarcinii extrauterine presupune o operatie, in urma careia femeia ramane fara o trompa.

"Asta inseamna 50% mai putine sanse de sarcina. Noi ii salvam trompa. Sau macar evitam o sangerare acuta masiva, daca a venit prea tarziu la medic", a spus Bogdan Dorobat.

Cei doi medici au, in prezent, in portofoliu peste 1.500 de embolizari de fibroame si 40 de sarcini extrauterine si sunt singurii din Romania care fac aceste proceduri.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#medici, #romani, #au inventat, #injectia, #vindeca, #sarcina, #extrauterina , #sanatate