Dovleacul previne bolile de inima

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 08:55
2444 citiri
Dovleacul previne bolile de inima

Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de betacaroten, antioxidant care previne tulburarile de vedere si imbatranirea precoce. El protejeaza impotriva cataractei prin portia de betacaroten pe care ne-o ofera.

De asemenea, betacarotenul are un rol deosebit in prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului sau diabetului, afirma specialistii citati de Jurnalul National.

In 100 g dovleac se gasesc mai mult de 750 mg minerale, dintre care cea mai mare pondere o are potasiul - 200 mg. Potasiul stimuleaza functionarea sistemului cardiovascular si a celui nervos.

Functionarea sistemului nervos este asigurata de magneziul (10 mg/100 g) si calciul (27 mg/100 g) pe care ni le ofera dovleacul. Pentru binele sistemului nervos, dovleacul furnizeaza triptofan.

Acesta este un aminoacid care se transforma in serotonina la nivelul sistemului nervos. Serotonina are efect euforizant, combate stresul, fiind asociata cu starea de buna dispozitie, cu starea de bine.

In acelasi timp, triptofanul din dovleac participa la prelucrarea de catre organism a vitaminei B3, necesara pentru functionarea sistemului nervos si prevenirea tulburarilor de memorie. Este bun si pentru digestie dovleacul, arata nutritionistii.

Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#dovleac, #boli, #prevenire, #inima, #stres, #diabet , #sanatate