Iata cum se sudeaza oasele dupa fracturi si ce putem face sa ne vindecam mai repede

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:30
31773 citiri
Iata cum se sudeaza oasele dupa fracturi si ce putem face sa ne vindecam mai repede

Atunci cand suferim o fractura a unui os aceasta necesita o perioada pana se vindeca si pentru inceput se formeaza un calus ce are rolul de a uni oasele fracturate. Uneori oasele sufera anumite modificari ce opresc formarea calusului sau incetinesc acest proces, ceea ce se numeste pseudoartroza.

Care sunt factorii care favorizeaza pseudoartroza

Infectia este una dintre cele mai importante cauze ale pseudoartrozei, aceasta fiind mai des intalnita in cazurile cu fracturi deschise sau la persoanele care au necesitat un tratament chirurgical, unde riscul de infectie este mai mare fata de tratamentul ortopedic.

Fluxul redus de sange: persoanele care sufera de probleme de sanatate legate de circulatia sangelui au risc mai crescut de pseudoartroza.

Fracturile in care fragmentele osoase nu sunt in contact unul cu celalalt sau unde tesuturile din jur au patruns intre fragmentele osoase.

Fixarea inadecvata a unei fracturi duce la micro-miscari ceea ce conduce la pseudoartroza mai ales in cazurile cu fracturi instabile.

Care sunt oasele in care apare pseudoartroza mai des

Osul scafoid de la nivelul pumnului.

Osul astragalului de la nivelul gleznei.

Fractura de col femrual de la nivelul soldului.

Metatarsianul 5 de la nivelul piciorului.

Citeste si Care sunt cele 8 semne ale artrozei

Ce putem face sa oprim pseudoartroza

Fumatul are un rol negativ in consolidarea oaselor, de aceea este foarte important sa reducem fumatul pentru a grabi vindecarea osului. Probleme de vindecare rapida intampina si oamenii care sufera de diabet, obezitate sau care au afectiuni cardiovasculare.

Cum se manifesta

Durerea in zona fracturii si dupa perioada de imobilizare standard a osului fracturat reprezinta semne de pseudoartroza si vindecare incompleta la examenul radiolgic.

In cele mai multe cazuri, cei care sufera de pseudoartroza ajung sa fie operati pentru a restabili osul fracturat si pentru a incepe procesul de vindecare. Este foarte important sa respectam indicatiile medicului si sa mergem la controalele periodice pentru a evita aparitia pseudoartrozei.

Vezi si Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...