Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Efectele secundare ale beta carotenului

Luni, 21 Februarie 2011, ora 15:27
29312 citiri
Efectele secundare ale beta carotenului
Foto: Buzzle

Suplimentele de beta caroten sunt prescrise persoanelor care sufera de deficit de vitamina A. Cu toate ca se spune ca beta carotenul este sanatos, exista si anumite efecte secundare de care trebuie sa se tina cont.

Beta carotenul este un anumit tip de carotenoid, care se gaseste in legume precum morcovii sau cartofii dulci, acesta fiind responsabil pentru nuanta de portocaliu din respectivele legume. Consumul regulat de beta caroten este necesar, deoarece se transforma in vitamina A atunci cand ajunge in organism. In afara de acest efect, beta carotenul este un antioxidant puternic, care apara organismul de efectele radicalilor liberi, aminteste Buzzle.

Beta carotenul este disponibil si sub forma de tablete sau gel, insa cel mai bine este sa il asimilezi prin fructe sau legume. Printre alimentele care contin beta carotenul se numara spanacul, broccoli, sucul de fructe, rosiile, salata verde, morcovii, ardeii, pepenele galben, cartofii dulci si caisele. Prin urmare, este foarte important sa incluzi aceste alimente in dieta ta zilnica.

Unul dintre efectele secundare frecvente ale beta carotenului este modificarea culorii pielii. Anumite parti ale pielii, precum talpile picioarelor, palmele si anumite zone de pe fata, pot deveni galbene, in cazul in care persoana respectiva ia suplimente de beta caroten. Acest efect secundar nu este periculos si dispare in cateva zile.

Efecte secundare mai rar intalnite sunt durerile articulare si ametelile. De asemenea, anumite persoane pot avea scaune moi, altele pot observa aparitia unor vanatai pe corp sau sangerari neobisnuite.

Mananci caise? Bine faci - afla de ce

Se spune ca persoanele care asimileaza beta caroten au mai putine sanse sa dezvolte cancer. Adevarat, dar numai daca este luat impreuna cu vitamina E si C. De asemenea, unele studii au demonstrat ca, in loc sa trateze problemele de inima sau cancer, beta carotenul provoaca astfel de boli in cazul persoanelor care consuma alcool si care fumeaza. Astfel, fumatorii si cei care consuma alcool, dar si cei care sunt expusi la azbest prezinta un risc crescut de a face cancer pulmonar, in timpul tratamentul cu beta caroten.

De asemenea, femeile insarcinate nu trebuie sa ia suplimente de beta caroten, deoarece pot afecta fatul. Chiar si femeile care alapteaza trebuie sa evite aceste suplimente.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#beta caroten efecte secundare, #beta caroten organism, #beta caroten , #sanatate