Tot ce ne inconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet. Traim inconjurati de culori, lumini si umbre. Fiecare nuanta, chiar daca cateodata nu observam, ne influenteaza starea. Fiecare culoare are o semnificatie si interfereaza cu gandirea si mintea noastra.
Nimic in lumea asta nu este intamplator. Totul este armonie. Sunt zile in care vrei sa te imbraci in negru si zile in care simti nevoia de culoare.
Te-ai intrebat uneori ce semnificatie are culoarea ta preferata? Ai observat vreodata schimbarea brusca a starii tale de spirit atunci cand porti o anumita culoare?
Daca am trai intr-o lume "pictata" numai in alb si negru am deveni mai agitati, mai nervosi si am suferi de mai multe afectiuni, cu siguranta. Chiar daca nu realizam efectele pe care culorile le au asupra psihicului si afectivitatii noastre, ar trebui sa incepem sa constientizam efectul terapeutic pe care acestea le au asupra noastra, eliberandu-ne de stres, imbunatatindu-ne sanatatea si facand lumea mai plina de lumina si de stralucire.
Este demonstrat stiintific faptul ca lumina si culorile au efecte diferite asupra afectivitatii indivizilor. Culorile activeaza prin intermediul retinei terminatiile nervoase si influenteaza moralul.
Reactiile si atitudinile fata de anumite tonuri de culoare sunt influentate de puterea pe care culorile o exercita asupra psihicului nostru: ele ne pot calma, relaxa sau vindeca, sau ne pot face tristi, pot induce o stare de nervozitate.
De asemenea, putem ghici calitatile sau defectele unei persoane in functie de preferintele pe care le are pentru anumite culori.
Negrul este non-culoarea formala si conventionala. De obicei, negrul este asociat cu moartea si durerea provocata de aceasta, dar, in unele tari, cum ar fi in China, ritualul mortii este simbolizat de culoarea alba.
Albul simbolizeaza Luna, prin urmare feminitatea si puritatea. El inseamna echilibru, calm, pace si prospetime. Albul alina durerile reumatice, lasa energiile pozitive sa patrunda in corp. Este simbolul tineretii si al frumusetii eterne. Este foarte important de retinut ca exista o diferenta uriasa intre albul naturii si cel obtinut in industria colorantilor - genul de alb obsedant, "de spital", are efect deprimant.
Rosul este considerat un stimulent general, el excita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune, faciliteaza asociatiile de idei, creste presiunea sangvina si activeaza respiratia. Induce vitalitate, curaj si incredere in sine. Dar poate simboliza si agresiunea sau pericolul. Unele culturi o asociaza cu masculinitatea. Fiind o nuanta calda, puternica, intensa, energizanta, este indicata in cazul asteniei, a racelii sau gripei, a durerilor reumatice, a anemiei.
Rosu capteaza atentia. Cuvintele si obiectele care au aceasta culoare sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. Se stie ca in ceea ce priveste masinile exista o corelatie intre culoarea rosie si rata furturilor.
Incaperile in care predomina culoarea rosie creeaza nervozitate. In incaperile in care se foloseste doar sporadic rosu oamenii pierd sirul timpului, motiv pentru care se intalneste des in cazul casinourilor si barurilor. Si restaurantele utilizeaza adesea rosu intrucat acesta stimuleaza apetitul.
Rozul, format din alb si rosu, este o culoare feminina ca si albul, inducand comfort si relaxare. Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare. Aceasta culoare te linisteste. Studiile au aratat ca rozul calmeaza si imbuneaza sentimentele. Atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz atitudinea agresiva se diminueaza vizibil. Efectul nu este insa durabil. O expunere mai indelungata la aceasta culoare poate duce in final la o explozie de violenta.
Albastrul are proprietati sedative. Stimuleaza apararea organismului si combate insomnia, induce starea de liniste interioara si incita la meditatie. In exces, duce la depresie. Chiar daca in anumite culturi albastrul a fost privit ca fiind culoarea cea mai apropiata de negru si tonurile inchise, o nuanta negativa prin urmare, albastrul desemneaza personalitatile idealiste si aduce liniste in suflet. Are un efect relaxant asupra sistemului nervos si este recomandata folosirea lui ca agent terapeutic in tulburarile somnului.
Albastrul, nuanta antisoc, stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism, avand efecte psihostabilizante. Este culoarea fidelitatii, a concentrarii si a seriozitatii.
Aceasta culoare reprezinta singuratate, tristete, depresie, intelepciune, incredere, loialitate. Cand porti albastru la interviurile pentru angajare arati ca esti o persoana loiala si capabila sa se dedice binelui firmei.
Albastrul este una din cele mai populare culori in ceea ce priveste imbracamintea. Asocierea sa cu mancarea trebuie sa se faca insa cu foarte multa atentie, ea reduce apetitul si creaza repulsie. Acest lucru se intampla intrucat rareori mancarea naturala este albastra. Cel mai adesea daca este asa, atunci ea este toxica, sau pur si simplu stricata.
Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si creaza depresie.
Intr-un mediu albastru creste productivitatea. Studiile au aratat ca studentii obtin note mai bune si halterofilii reusesc sa ridice mai mult in incaperi albastre. Atunci cand citesc un text albastru oamenii reusesc sa retina mai multe informatii.
Violetul calmeaza durerea si stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor. Unul dintre secretele geniului lui Leonardo da Vinci a fost lumina violeta, rezultat al filtrarii razelor soarelui de amiaza prin draperiile camerei sale, in care petrecea mult timp inainte de a lucra.
Violetul intareste sistemul imunitar, mareste amplitudinea respiratiei, regleaza activitatea cardiaca. Este recomandat si in cazul tulburarilor de vedere, dar si impotriva cistitei, a crampelor musculare si a celulitei. Preferinta pentru nuantele clare de violet, indica o natura sincera, inocenta si intelepciune.
Violetul este culoarea regilor. Ea sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor.
Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura. Unii oameni prefera violetul in design intrucat pare elegant, creaza o atmosfera artistica. Pentru altii pare insa artificial.
Portocaliul indeparteaza senzatia de oboseala, stimuleaza vezica biliara si este recomandat in probleme digestive si respiratorii.
Portocaliul reprezinta ambitia, fiind o culoare rece prin comparatie cu rosul. De asemenea, este un stimulent al glandei tiroide. Energia portocaliului ne face mai veseli si ne creste pofta de viata. Aceasta culoare este folosita ca mijloc terapeutic pentru a elimina starile de anxietate si pentru a introduce o nota de culoare in mediile terne, mohorate. Se recomanda in tratarea astmului, a tusei iritative, a febrei, a variatiilor de tensiune arteriala, a spasmofiliei si nu numai. Este indicat in mod special pentru depasirea inhibitiilor, a unor obsesii si a tulburarilor sexuale.
Portocaliul pare sa se adreseze tuturor. El poate fi folosit pentru a indica produse de care poate beneficia toata lumea. El face ca si produsele scumpe sa para usor de obtinut.
Verdele este culoarea sperantei si a gandirii pozitive, a echilibrului si a autocontrolului. Este benefic atunci cand ai probleme sentimentale, probleme cu tensiunea arteriala sau in caz de insomnie. Verdele inseamna viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce ne inconjoara. Verdele se recomanda atat pentru migrene, alergii, hipertensiune, gripa, nevralgii, insomnie, cat si pentru tumori benigne sau chiar boli de cancer.
Verdele este culoarea pe care ochiul o accepta cel mai usor si poate imbunatati vederea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman. Aceasta culoare este utilizata in camerele unde asteapta oamenii care vor fi filmati pentru a aparea la televizor. Verdele este deseori utilizat si in spitale intrucat relaxeaza pacientii.
Nuantele de verde au semnificatii diferite. Verdele inchis este deosebit, masculin, conservativ, bogatie, verdele smarald semnifica imortalitate, verdele maslina culoarea pacii, iar verdele galbui este cea mai putin atragatoare culoare pentru consumatori.
Galbenul este considerat culoarea pozitiva prin excelenta, fiind cel mai aproape de lumina pura si stralucire. Combate starea depresiva si indica o serie de calitati, stapanirea de sine, simtul onoarei, optimismul si dragostea de viata. Este ideal in oboseala mintala, stres, in probleme digestive.
El da senzatia de caldura, calmeaza psihonevrozele si stimuleaza functiile hepatice. Energia culorii galben ne ajuta sa gandim mai clar si ne stimuleaza interesul si curiozitatea. Este folosit in cromoterapie pentru a indeparta starile de stres si depresie.
Galbenul stralucitor este cea mai obositoare culoare pentru ochi. Culoarea reflectata stimuleaza prea mult ochiul, creand iritatea retinei. Galbenul stimuleaza metabolismul. Intr-o camera galbena copii mici plang incontinuu si adultii isi pierd cumpatul. Ca si efecte pozitive se pot mentiona cresterea puterii de concentrare si stimularea activitatii creierului.
Galbenul folosit in cantitati mici creaza senzatia de caldura si stralucire. El reprezinta ludicul, lumina, creativitatea, caldura si o atitudine lejera in ceea ce priveste viata. Galbenul este asemeni razelor soarelui, ai nevoie de ele pentru a te simti bine, dar nu vrei sa iti intre in ochi.
Galbenul poate avea multe nuante. Galbenul simplu este culoarea care te inveseleste cel mai tare. Oricum, cu cat este mai palid cu atat este mai placut de privit. Galbenul murdar este simbolul prudentei, decaderii, bolii, geloziei, duplicitatii. Alegerea nuantei este esentiala atunci cand vrei sa folosesti galbenul.
Galbenul deschis este culoarea care iti atrage cel mai mult atentia. In multe religii acesta este simbolul supranaturalului.
Maroul si griul sunt culori neutre, insa maroul este considerat a fi o culoare neutra calda, in timp ce griul este privit ca o culoare neutra rece.
Maroul este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. El comunica sinceritate, putere, maturitate.