Emanatiile de radon, a doua cauza principala a cancerului pulmonar

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 20:57
5127 citiri
Emanatiile de radon, a doua cauza principala a cancerului pulmonar
Foto arhiva

Expunerea la radon, unul dintre primele elemente radioactive descoperite, este a doua cauza principala a cancerului pulmonar, dupa tutun, in urma iradierii populatiei.

Dovada clara este ca emanatia de radiu sta la originea celor mai multe cazuri de cancer pulmonar depistate la muncitorii din minele de uraniu, potrivit unui studiu realizat in urma colaborarii dintre Universitatea Babes Bolay din Romania si cea din Cantabria, Spania, informeaza Scienceblog.com.

Fiind un element cu o mare mobilitate, neputand fi fixat prin reactii chimice, pe de o parte, si fiind generat continuu de sursele de radiu din sol si degajandu-se din materialele de constructii, pe de alta parte, radonul este omniprezent.

Metoda de a masura concentratia de radon in aer este combinatia intre fenomenul de termoluminiscenta si adsobtia pe carbune activat. Avantajul acestei metode este legat de costurile mici si de simplitatea masuratorilor, dezavantajul constand in faptul ca perioada de supraveghere nu poate depasi de regula o saptamana din cauza dezintegrarii radonului adsorbit in proba.

"Termoluminiscenta apartine familiei de procese colective cunoscute sub termenul generic de fenomene stimulate termic. Aceste fenomene pot fi descrise prin doua stadii fundamentale: faza 1, perturbarea sistemului din starea de echilibru intr-o stare metastabila, si faza 2: relaxarea sistemului stimulat termic inapoi in starea de echilibru. Faza 1 necesita absorbtia de energie de catre material pentru a-l perturba intr-o stare de dezechilibru.

In cazul TL, sursa externa de energie este radiatia ionizanta sau UV. Obiectivul central al dozimetriei TL este determinarea cantitatii de energie pe unitatea de masa care este inmagazinata de materialul termoluminiscent in timpul procesului.

Emisia luminoasa (IR sau UV) este rezultatul relaxarii sarcinilor electrice de pe nivelele excitate si metastabile pe nivelul fundamental.

Fenomenul de termoluminiscenta are doua caracteristici si anume faptul ca TL este o functie de timp deoarece reprezinta actiunea cumulata a radiatiilor nucleare asupra cristalului, iar un punc zero sau de referinta in masuratori este cristalizarea sau ulterior unui tratament termic dudpa ce proba a fost iradiata", potrivit coordonatorului de proiect, Flore Alexandra Mihaela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#radon cancer plamani Romania, #emanatie radiu cancer pulmonar , #sanatate