Exercitii care nu vor da gres in stimularea memoriei

Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 19:44
21741 citiri
Exercitii care nu vor da gres in stimularea memoriei
Foto: Atlantico

Nu trebuie sa va faceti probleme prea mari, daca aveti memoria unui peste, deoarece exista trucuri simple pentru a o stimula zilnic, usurandu-va astfel accesul la reapelarea unor amintiri.

In primul rand, scoateti-va din cap cliseele pe care le puteti avea in materie de memorie.Nu conteaza, de fapt, daca ai o memorie "buna" sau "proasta". Oamenii uita prea adesea ca in acest domeniu conteaza mai mult sa stii s-o folosesti.

De aceea, e bine sa nu va confundati creierul cu un hard disk de ultima generatie, in care tot ce veti stoca va fi rapid accesibil si pastrat pentru mult timp. Cu certitudine, memoria este o activitate complexa ce implica activitati cerebrale diferite, dar care necesita a fi intretinute.

Iata zece sfaturi/exercitii pe care Atlantico vi le propune pentru a imbunatati si stimula zilnic memoria:

Meditati

Meditatia imbunatateste "memoria de lucru", una pe termen scurt, pe care creierul o foloseste ca un blocnotes. Acesta stocheaza acolo toate informatiile noi, inainte de a le lua in seama, fie spre a le uita sau spre a le inscrie in memoria fiecaruia pe termen lung.

Cei mai multi oameni nu pot retine mai mult de sapte informatii, iar acest fenomen tinde sa se micsoreze cu varsta. Meditatia este o metoda de a intari acest gen de memorie, ajutandu-va sa faceti un fel de triere a informatiilor.

Beti cafea

Daca efectul cofeinei asupra memoriei, atunci cand cafeaua este consumata inainte de a va pune la curent cu informatii noi, este inca un subiect de discutie, aceasta poate avea efect daca o beti dupa.

Mancati coacaze

Un studiu efectuat la un spital din Boston a aratat ca un consum regulat de coacaze limiteaza viteza scaderii memoriei. De altfel, un alt studiu al Universitatii de medicina din Plymouth a demonstrat ca imbogatirea regimului alimentar cu aceste fructe imbunatateste memoria spatiala.

Coacazele sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in flavonoide, care au capacitatea de a stimula conexiunile neuronale, ceea ce ar explica beneficiile asupra memoriei.

Faceti sport

Sportul imbunatateste capacitatile de reapelare a amintirilor. La persoanele varstnice, este prevazut ca exercitiu fizic regulat, reducand pierderea memoriei. Sportul actioneaza in special asupra memoriei spatiale si in general asupra capacitatilor cognitive.

Folositi-va de "posta electronica"

Se intampla sa doriti sa va aduceti aminte de unele lucruri din adolescenta, de exemplu. Pentru a le retine mai bine, un truc ce nu va da gres niciodata este sa va programati trimiterea de e-mailuri la intervale regulate cu informatiile pe care vreti sa le pastrati in memorie.

Cititi, priviti, ascultati, recitati

Chiar de credeti ca aveti o memorie vizuala mai buna decat cea auditiva, cu cat va veti folosi mai bine de toate simturile, cu atat veti memora mai usor. Cititi, recitati, priviti filmulete video pe Internet sau la televizor. In felul acesta, diversificati modul de acces la informatii.

Mestecati guma

Guma este buna, cu toate ca rezultatele diverselor studii au nevoie de a fi consolidate. Spre exemplu, un studiu mai recent arata ca participantii care mestecau guma in timp ce aflau informatii noi erau mai inclinati sa le retina. Se spune ca a mesteca guma in aceasta etapa ar avea efect asupra hipocampului, o parte a creierului in care sunt stocate amintirile.

Faceti conexiuni

Informatiile noi se retin mai repede, daca sunt legate de un lucru pe care il stiti deja. In fata a ceva nou si care poate parea complex, stabiliti legaturi cu ceea ce stiti dinainte. Astfel, veti avea mai multe facilitati de stocat si de amintit.

Secretul din tinerete pentru o memorie buna si o gandire proaspata

Adaptati informatiile

In afara de legaturi, oamenii isi amintesc mai bine informatiile daca le adapteaza. Nu va multumiti sa repetati pe de rost fraze ale cuiva, daca ele nu va spun nimic. Reformulati, explicati-va cu voce tare ceea ce vreti sa retineti, ba chiar altcuiva, pentru a memora bine.

Nu neglijati somnul

Este unul dintre factorii cheie ai memorarii. Fara somn si chiar respectand celelalte sfaturi anterioare nu va imbunatatiti memoria. Asta nu inseamna ca veti lenevi sambata si duminica in pat, dar o siesta scurta este eficace.

A dormi bine inainte si dupa ce ati luat contact cu noi informatii va ajuta sa le pastrati multa vreme in minte.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#viata sanatoasa memorie, #exercitii pentru memorie, #trucuri stimulare memorie, #exercitii stimulare memorie , #sanatate