Focarele de infectie din casa ta

Luni, 03 August 2009, ora 12:31
15242 citiri
Focarele de infectie din casa ta
Foto: rlv.zcache.com

Casa, dulce casa, nu-i asa? Ei bine, intr-un fel... Peretii intre care ne simtim acasa si intre care ne credem cel mai in siguranta ascund adevarate focare de infectie, de la creaturile din bucatarie pana la cele din dormitor si de care, de cele mai multe ori, nu suntem constienti.

Buretele de spalat vase, prosopul ud al prietenului tau, salteaua de la pat si pilotele, robinetele de la chiuveta, perdeaua de la dus si laptopul sunt pline de microbi care va pot afecta sanatatea, potrivit celor de la Shine.

Cu riscul sa lesini, trebuie sa afli ca buretele de la bucatarie poate avea in acest moment peste 20 de milioane de bacterii pentru ca buretii de bucatarie sunt pastrati mai mult timp decat ar trebui, permitand bacteriilor sa se inmulteasca.

Contaminarea se face daca tai carnea cruda, o speli, dupa care o pui intr-un alt vas pe care il speli cu acelasi burete, caruia nu-i trebuie mult pana sa devina gazda pentru Salmonella, care poate cauza toxiinfectii, si Campylobacter, care poate provoca diaree si dureri abdominale.

Ce e de facut? Sa inlocuiesti buretele saptamanal, sa-l bagi in cuptorul cu microunde, la temperatura ridicata, sau sa il bagi in masina de spalat vase. Asa vei omori 99,9% din bacteriile de pe buretele de vase.

Nici sa te stergi cu prosopul ud al partenerului nu este chiar igienic. Agentii patogeni se afla in diferite concentratii, in primul rand, in fluidele organismului : sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern, saliva (de exemplu HIV, sifilis). Agentii patogeni se afla si in leziunile provocate de infectie pe piele (de exemplu herpes, sifilis), sau se afla direct pe piele (de exemplu paduchii lati).

Daca iubirea este in floare odata cu folosirea prosoapelor la comun, la fel si microbii. Chiar daca este tentant, rezista: folosirea in comun cu o persoana infectata, de lenjerie intima, prosoape, lenjerie de pat, obiecte taiose sau intepatoare infectate (trusa de ras, trusa de manichiura, tatuare) e un adevarat pericol. Dupa ce va stergeti fiecare cu prosopul lui, aruncati-le acolo unde le e locul: in masina de spalat.

Majoritatea locuintelor sunt gazde extrem de primitoare pentru acarieni, animale microscopice care traiesc pe cearsafuri. Fecalele si cadavrele acarienilor pot produce alergii si te pot imbolnavi de astm, mai ales cele de pe saltea si pilote, obiecte care furnizeaza hrana pentru acarieni. In saltea se gasesc numeroase secretii, asadar este mai sanatos sa acoperi salteaua si pilota cu o patura impermeabila si sa speli in mod regulat lenjeria cu apa fierbinte pentru a distruge microbii.

O solutie ar fi sa nu-ti faci patul: acarienii au nevoie de un nivel de umiditate de 50% pentru a putea supravietui. Ei nu pot trai in uscaciunea unui asternut in care s-a dormit, dar se vor simti foarte bine pe patul proaspat facut. Pe langa asta, poti achizitiona si un dezumidificator, care sa elimine constant umezeala din dormitor.

O alta sursa de bacterii este mult iubitul tau laptop: tastatura si mouse-ul sunt cea mai buna zona de colectat microbi din componenta unui astfel de calculator portabil. De ce, daca doar tu il folosesti? Laptopul aduna chiar mai multe bacterii decat o toaleta publica: in timp ce buda contine 41 de microbi pe 2 centimentri patrati, in tastatura se gasesc... peste 21.000 de bacterii, tot pe 2 centimetri patrati. Nu e mare filosofie sa distrugi "lantul de toalete publice de pe birou". Tot ce trebuie sa faci este sa iti stergi laptopul in fiecare zi.

Spuma care se prelinge pe perdeaua de dus nu doar ca e mai mult decat inestetica, dar un studiu de microbiologie aplicata a descoperit ca perdelele din vinil sunt adevarate raiuri ale microbilor. Ele favorizeaza aparitia unor factori patogeni precum Sphingomonas si Methylobacterium. In plus, jetul de apa ajuta germenii sa se desprinda de pe perdea si sa rataceasca prin aer, spune autorul studiului, dr. Norman Pace, profesor de biologie moleculara la Universitatea din Colorado.

Ce ar trebui sa faci? Sa cumperi o perdea din material textil, pe care se vor aduna bacterii, dar care e mult mai usor de curatat decat versiunea din vinil. Pur si simplu, o pui la masina de spalat si setezi cea mai inalta temperatura pe care o suporta materialul respectiv, cel putin o data pe luna.

Chiuveta de la bucatarie si robinetele sunt focare de microbi chiar daca sunt spalate zilnic cu apa. Ca sa fii sigura ca nu te imbolnavesti, spala-le frecvent. Chiuveta din bucatarie se curata cu apa si clor. Indiferent daca este goala sau plina cu vase, chiuveta este intotdeauna un loc plin cu bacterii.

Oamenii pun adeseori alimentele in chiuveta pentru a le spala sau pentru a le taia, motiv pentru care aici se gasesc peste 500.000 de bacterii pe 2 centimetri patrati. Robinetele au nevoie de igienizari periodice. Cele de la bucatarie au peste 13.000 de bacterii pe 2 centimetri patrati, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeasi suprafata.

Biroul de acasa este mai murdar decat cel de la serviciu. Potrivit unui studiu realizat in 60 de birouri de acasa si in 90 de la serviciu - specialistii au identificat Staphylococcus Aureus in 15 birouri de acasa. Cele mai multe bacterii se gasesc pe tastatura, mouse, telefon si desktop, cel mai probabil pentru ca oamenii mananca mai des la biroul de acasa decat la cel de la serviciu. Solutia? sa dezinfectezi biroul o data pe saptamana.

Un alt focar de bacterii este chiar masina de spalat, ai carei germeni contamineaza hainele din ea. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca virusurile intestinale, precum virusul hepatic A, se muta rapid de pe hainele contaminate pe cele curate in timpul spalarii. Programul de albire a hainelor reduce numarul de infectii cu pana la 100%. De folos sunt si apa fierbinte, precum si programul de uscare a hainelor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lucruri daunatoare locuinta, #focare infectie locuinta, #bacterii chiuveta, #bacterii laptop , #sanatate