Hormonul care ucide: testosteronul - in ce conditii e letal

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:36
9275 citiri
Hormonul care ucide: testosteronul - in ce conditii e letal

Barbatii cu probleme de inima care fac injectii cu testosteron sau folosesc geluri ce contin acest hormon prezinta un risc crescut de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Un nou studiu facut la Universitatea din Texas, SUA, concluzioneaza ca medicii trebuie sa acorde o atentie mai mare prescrierii unor tratamente care implica testosteron, scrie Fox News.

Medicii prescriu testosteron pacientilor care au probleme in viata sexuala si pentru a contracara declinul pe care nivelul hormonului il inregistreaza in corpul lor odata cu trecerea anilor.

In cadrul cercetarii, experta Rebecca Viden si colegii ei de la aceasta institutie de invatamant superior au analizat 9.000 de barbati in varsta, care au suferit o angiografie coronariana intre anii 2005-2011. Aceasta procedura implica testarea arterelor in cazul in care oamenii au simptome precum durerea in piept sau sunt expusi riscului de a avea probleme cardiace.

Efectele pe termen lung ale tratamentului cu testosteron, necunoscute

Varsta medie a barbatilor respectivi a fost de 60 de ani. In cazul a 1.200 dintre ei s-a inceput terapia cu testosteron. 26% dintre acestia au facut ulterior un atac de cord sau au suferit un accident vascular cerebral. 20% dintre cei care nu au facut un asemenea tratament au avut aceleasi probleme sau au murit.

Expertii sustin ca barbatii care au urmat un tratament cu testosteron au avut un risc cu 30% mai mare de a face atac de cord sau accident vascular cerebral.

Nu se stie inca daca efectul negativ apare si in cazul barbatilor tineri care iau testosteron pentru marirea performantelor fizice. Efectele pe termen lung ale unui asemenea tratament nu sunt cunoscute, mai spus specialistii americani. Studiul a aparut in revista de profil "Journal of The American Medical Association" (JAMA).

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...