Hraneste-te sanatos, cu mancare gatita

Sambata, 18 August 2012, ora 12:10
8197 citiri
Hraneste-te sanatos, cu mancare gatita

Una din cauzele oboselii, uneori nejustificata, de care adesea se plang chiar si persoanele foarte tinere, este lipsa unei alimentatii sanatoase. Multi vor spune ca, in conditiile de astazi, cand gasim la magazine totul preparat, viata este mult mai comoda si mai frumoasa, dar nu la fel de sanatoasa deoarece, mai devreme sau mai tarziu, organismul, hranit necorespunzator si din belsug cu chimicale, se revola.

Daca faci parte din categoria celor care se hranesc zilnic cu produse din comert, gata preparate, renunta la acest obicei periculos chiar de astazi, inainte sa te imbolnavesti, pentru ca e mai simplu sa previi decat sa tratezi.

Aminteste-ti de mama care te astepta zilnic, sa te intorci de la scoala, si care-ti punea in fata farfuria cu ciorba sau supa, preparate din zarzavaturi proaspete, luate din gradina sau de la piata, si nu din prafuri, cum adesea se procedeaza acum.

O farfurie cu ciorba calda, din care se ridica aburi bine mirositori de verdeturi amestecate cu celelalte ingrediente din oala, e tot ce poate fi mai bun si mai sanatos dupa o zi de lucru stresanta si obositoare.

Chiar si nutritionistii recomanda sa servim macar o masa calda pe zi. La noi, la romani, ciorba nu prea lipseste de pe mesele familiilor care doresc sa se hraneasca sanatos si in spiritul traditiei noastre.

Borsul cu care se acreste ciorba este puternic vitaminizat. Putini oameni stiu ca acest lichid tulbure, nu prea placut la vedere, are efecte terapeutice deosebite, cu conditia sa fie preparat in casa. Cel de magazin e plin de chimicale, pentru gust si aroma care, pe termen lung, pot face mai mult rau decat bine.

Din meniul zilnic nu ar trebui sa lipseasca niciodata salata, care se poate prepara foarte repede din legumele pe care le ai la indemana. E pacat sa nu profiti de aceasta perioada a anului, cea mai bogata in legume proaspete.

Legumele iti ofera fibre alimentare, care te vor ajuta sa ai o digestie sanatoasa, dar si multe vitamine si minerale care reduc riscul unor boli, si nu ingrasa. Foloseste uleiul de masline si lamaia daca este cazul sa acresti salata.

Fructele, de care acum sunt pline tarabele din piata, pot fi consumate oriunde si oricand. Sunt energizante, racoritoare, taie setea, mai ales in zilele caniculare, si tin de foame pana la ora mesei. Pentru ca cele mai multe dintre fructe sunt dulci, pot fi consumate si atunci cand simti nevoia acuta de ceva dulce.

Daca-ti place ceaiul, prepara-ti-l acasa. La fel si sucul de fructe, deoarece numai asa vei fi sigur ca bei o bautura sanatoasa, cu adevarat naturala.

Si, mai presus de toate, ca sa fii sanatos, respecta ora meselor. Acest lucru este foarte important. Chiar daca la inceput va fi foarte greu, obisnuinta se va instala repede si organismul iti va transmite semnalele la orele fixate pentru masa.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bors calitati terapeutice, #vitamine minerale ciorba, #mancare sanatoasa gatita , #sanatate