In fiecare zi, 40 de romani mor prin infarct miocardic

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 09:42
3590 citiri
In fiecare zi, 40 de romani mor prin infarct miocardic
Foto: flux.md

In Romania mor, zilnic, peste 40 de persoane din cauza infarctului miocardic, desi pronosticul pacientilor cu boala coronariana a fost imbunatatit de progresele inregistrate in tratamentele cardiovasculare.

Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, informeaza Mediafax.

Infarctul miocardic reprezinta 12,2% din mortatitalitea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice, a spus Roxana Hustiu, manager compania Servier, in conferinta organizata cu ocazia celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie.

In 2010, aproape 30% dintre pacientii cu insuficienta coronariana prezinta risc de mortalitate de trei ori mai mare decat la cancer. Jumatate dintre bolnavi moare la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinterneaza la trei luni de la primul episod, a precizat Roxana Hustiu.

In SUA, spre exemplu, o persoana moare, la fiecare minut, de infarct miocardic. Principala cauza de imbolnavire este reprezentata de afectarea stratului interior al arterelor coronare, legata de anumiti factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arteriala ridicata, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea si alti factori incluzand sexul, etnia si istoricul familial de boala coronariana.

Riscul unui atac de cord si a mortii din aceasta cauza este foarte ridicat la pacientii cu boala coronariana ischemica care au un ritm cardiac accelerat (frecventa cardiaca crescuta). Frecventa cardiaca este un determinant major al consumului de oxigen si poate precipita majoritatea episoadelor ischemice, atat simptomatice (dureroase), cat si silentioase. In consecinta, scaderea frecventei cardiace la pacientii cu boala coronariana ischemica reduce nevoia de oxigen a inimii si poate avea efecte benefice semnificative in reducerea evenimentelor cardiovasculare.

Bolnavii ce au cardiopatie ischemica exprimata prin dureri ce se agraveaza ca durata, intensitate si care nu urmeaza tratamentul prescris de catre medic au un risc crescut de a face IMA. Lupta cu factorii de risc cardiovascular (scaderea colesterolului, controlul hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, stoparea fumatului, evitarea stresului) scade considerabil riscul de a face infarct.

Infarctul miocardic acut recunoscut la timp (aproximativ 6 ore de la declansare) micsoreaza mult riscul de deces (cam 5%). Bolnavii care supavietuiesc unui infarct pot dezvolta anumite complicatii (cele descrise mai sus ) ce pun in pericol viata bolnavului. Principalul scop al terapiei este dezobstructia cat mai rapida a arterei sau arterelor astupate de tromb. Pentru aceasta folosim terapia trombolitica cu streptokinaza sau reteplase, terapie a carei eficienta este conditionata de timpul scurs de la aparitia durerii sugestive de IMA; cu cat acest timp este mai mic atat sansele sunt mai mari.

Potrivit medicului, in pofida modificarii stilului de viata, a optiunilor curente de tratament si a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare raman o problema si de aceea este nevoie de tratamente de prevenire a lor noi si eficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#infarct miocardic , #sanatate