Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Indepartarea maselei de minte - pro sau contra?

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 08:42
10751 citiri
Indepartarea maselei de minte - pro sau contra?
Foto: steadyhealth.com

Maseaua de minte este ultimul dinte care apare la om. Molarul care apare de regula intre varsta de 17 si 25 de ani marcheaza, in intelepciunea populara, maturizarea deplina. Exista cazuri in care maseaua de minte erupe in pozitii incorecte, chiar peste ceilalti dinti, in special la persoanele cu maxilarul mic.

Tocmai de aceea multi stomatologi recomanda indepartarea ei, pentru ca o eruptie improprie a acestei masele poate insemna deformarea intregii guri. In proportie de 44%, maseaua de minte erupe in pozitii incorecte, iar in 38% din cazuri nu apare in totalitate, informeaza steadyhealth.com.

Inainte de a lua decizia eliminarii sale, trebuie sa te asiguri ca este o masura benefica. Este cert ca o crestere deformata a acestei masele semnifica fragilitate mai mare a celorlalti molari. Mai mult, exista cazuri in care, pentru ca erupe doar pe jumatate, maseaua de minte este foarte dureroasa.

Sangerarile sunt normale dupa interventia de indepartare a meselei de minte. Mai mult, o nerespectare a recomandarilor medicilor stmatologi poate avea grave repercursiuni asupra sanatatii intregului organism.

Astfel, dupa aceasta interventie, medicul recomanda oprirea fumatului sau a bautului din pahar ci doar cu paiul si evitarea expectorarii. Aceste actiuni pot forma cheaguri de sange sau chiar infectii, severe inflamatii ale zonei respective si respiratie urat mirositoare.

Totusi, un studiu al cercetatorilor americani a aratat ca 60% dintre persoanele care nu isi elimina maseaua de minte nu au nici un fel de problema de sanatate din aceasta cauza. Pe de alta parte, o infectie a maselei de minte netratata poate conduce chiar la complicatii ale sinusurilor, rinichilor, chiar inimii si nervilor faciali.

Specialistii americani spun ca daca dupa eruptia maselei de minte simti gingia sensibila, inrosita, ai dureri de maxilar si migrene prelungite, un gust neplacut la muscare si respiratia urat mirositoare, un control stomatologic este absolut necesar.

Inainte de a lua orice decizie legata de maseaua de minte, cere medicului tau sa iti explice toate riscurile care pot aparea pe termen lung de la pastrarea sau eliminaea maselei de minte.

Bolile gingivale, inghesiurea dintilor, cariile si chisturile te pot ocoli, dar trebuie sa respecti intocmai tratamentul postinterventie si recomandarile specialistului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#indepartare masea minte, #pastreaza maseaua minte, #masea minte sanatate, #masea minte riscuri , #sanatate