Insecte care atenteaza la sanatatea si la viata noastra

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 12:12
7471 citiri
Insecte care atenteaza la sanatatea si la viata noastra
foto: infoniac

In timp ce predecesorii nostri au fost totdeauna speriati auzind de lupi, tigri sau lei, ei n-au prea constientizat faptul ca atacul insectelor produce incomparabil mai multe victime, decat fiarele.

Fireste, nu toate sunt mortale. Dar nici faptul ca iti simti amenintata sanatatea nu este de neglijat si nici macar faptul ca simti o intepatura dureroasacare, care dureaza cateva zile - noteaza Infoniac.

Capusele

Capusele se instaleaza de preferinta sub pielea animalelor, dar n-o evita nici pe cea a omului, daca il gasesc prin statiuni, sau parcat pentru o mica gustare, pe marginea soselei.

De multe ori, capusa se aseaza pe ceafa, de acolo coboara pe sub camasa de-a lungul spinarii si pana la urma patrunde sub epiderma. Acolo incepe sa suga sangele victimei, care simte durerea.

Rareori poti scoate capusa de sub piele cu mijloace proprii. Nici medicului nu-i este usor. Cel mai sigur este sa te adresezi chirurgului, intruct la o manevra gresita, ea poate fi extrasa fara cap, care ramanand sub piele provoaca infectii grave.

Neextrasa la timp, capusa transmite cele mai neasteptate boli, ca: tularemie, encefalita, febra africana, erlichioza.

Viespea

Intepatura de viespe poate fi mai periculoasa decat cea de albina. Un specialist caracteriza astfel consecintele intepaturii acestei insecte: "O durere persistenta care te determina sa nu faci nimic altceva, decat sa strigi dupa ajutor. Dar rareori te poata ajuta cineva. Pur si simplu, simti ca te parasesc fortele.

Daca ai norocul ca viespea sa nu-ti transmita si o infectie, trebuie sa rabzi cateva zile, pana se linisteste durerea.

Musca tete

Din fericire, pe meridianele noastre aceasta insecta nu exista, dar cine calatoreste in zonele africane trebuie sa se fereasca. Intepatura mustei tete provoaca boala somnului, care demareaza cu febra mare, dureri de cap si dureri in zona grumazului.

In faza a doua, se instaleaza insomnia, caracterizata prin faptul ca bolnavul pierde ritmurile somnului, nu doarme noaptea, adoarme brusc ziua, iar dezorganizarea modului de viata poate avea in cele din urma consecinte letale.

Albina africana

Acest tip de albine nu ataca izolat, dar daca si-au gasit victima, se napustesc roiuri intregi asupra ei, inoculand cantitati mari de venin care poate fi mortal. Albinele africane stiu sa-i recunoasca pe cei veniti din alte continente si sa-i deosebeasca de localnici, devenind foarte agresive atunci cand sesizeaza ca a patruns un strain in spatiul lor.

Scorpionul deathstalker

Acest tip de scorpion este foarte periculos, otrava lui constand intr-un amestec de neurotoxine. Daca otrava poate fi suportata de un adult sanatos, in schimb este de cele mai multe ori letala in cazul copiilor si al varstnicilor.

Ca o ironie a soartei, respectiva otrava, colectata si administrata de medic, trateaza cu succes unele tumori celebrale si unele forme de diabet.

Paianjenul "vaduva neagra"

Veninul acestui paianjen este de cele mai multe ori fatal pentru om si nu exista antidot. Contrar unei legende populare, cazurile cand femela isi mananca partenerul dupa imperechere sunt rare.

In mod normal, masculul pleaca de la ea dupa ce si-a facut datoria, insa actul sexual ii sleieste puterile facandu-l incapabil sa mai procreeze multa vreme. Probabil ca atonia care se instaleaza in mascul incurajeaza uneori femela sa-l devoreze.

Armatele de furnici

Exista in Asia si Africa o specie de furnici care ataca numai in grupuri foarte mari. Aceasta se intmapla in cazul cand au dibuit o locuinta omeneasca si si-au construit musuroiul in apropiere. Atunci pot navali in casa omului in numar mare - uneori pana la 50 de milioane de furnici.

Ele nu inteapa si nu au venin, insa in fata numarului lor asa mare omul ramane neaparat, iar furnicile inunda intregul lui organism. De obicei, moartea se instaleaza prin asfixiere, atunci cand invadeaza plamanii.

Tantarii

Pericolul tantarilor consta in faptul ca transmit malaria. Daca in tarile evoluate sunt luate masuri atat pentru eradicarea acestui soi de insecte, cat si pentru tratarea febrei galbene, nu se bucura inca intreg globul de aceasta binefacere.

Ca urmare, anual se mai inregistreaza inca si astazi 300 milioane cazuri de inbolnaviri, din care 1,3 milioane sunt mortale.

Din pacate, mijloacele simple de protectie impotriva insectei - spray anti-tantar - n-au ajuns inca in partile cele mai indepartate ale lumii sau de multe ori au ajuns, insa sunt neglijate de localnici, iar autoritatile au alte prioritati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#intepatura viespe, #insecte periculoase, #vaduva neagra insecta , #sanatate