Insomnia - o adevarata boala a civilizatiei

Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 19:50
3752 citiri
Insomnia - o adevarata boala a civilizatiei

Considerata o adevarata boala a civilizatiei, insomnia afecteaza un adult din patru, adica 25 la suta dintre noi, dupa cum spun medicii si statisticile lor. In ultimul secol insomnia a devenit o problema de sanatate publica la nivel mondial, mai ales pentru ca toti oamenii sufera cel putin o data in viata din cauza lipsei somnului

In Europa, 66 la suta dintre femei si 34 la suta dintre barbatii de toate varstele sufera de insomnie, pentru aproape 40 la suta dintre cei chestionati tulburarile de somn reprezentand o problema severa. Insomnia se manifesta prin dificultate in a adormi, treziri frecvente sau prea devreme dimineata, somn neodihnitor.

Si totusi, insomnia nu este o boala, si nu pot fi facute teste medicale, in sensul strict al cuvantului, pentru a o depista. Eventualele analize, au drept scop stabilirea celorlalte eventuale boli care o pot genera sau intretine.

In aproape 50% dintre cazuri, cauza ei este de natura psihologica: schimbarea locului de munca, efort sustinut, probleme conjugale, consumul abuziv al cofeinei, alcoolului, dureri fizice, venirea pe lume a unui bebelus.

Un studiu efectuat recent arata ca tinerii adulti care sufera de insomnie persistenta risca sa faca depresie. Atunci cand perioada de lipsa a somnului depaseste doua saptamani, episoadele de depresie care urmeaza pot avea efecte devastatoare.

Cercetatorii au descoperit ca 40 la suta dintre subiectii care au suferit de insomnie s-au confruntat cu forme din ce in ce mai grave odata cu trecerea timpului. Mai mult, se pare ca insomnia urmata de depresie este mult mai grava decat depresia urmata de insomnie.

Totusi, ce putem face pentru a adormi? Cel mai usor ar fi sa recurgem la somnifere. Insa, inainte de a da atacul la dulapiorul cu medicamente si a scotoci cu febrilitate in cautarea somniferelor, ar fi mult mai indicat sa incercam cateva remedii ale insomniei, mult mai simple, eficiente si deloc nocive.

Specialistii americani sustin ca somnul indus prin medicamente nu este unul sanatos deoarece organismul este fortat sa reactioneze si, chiar daca vom dormi "bustean", foarte probabil ne vom trezi mult mai obositi si cu senzatia ca plutim in ceata.

Sfaturi pentru a adormi usor si a avea un somn sanatos

- Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, branzeturile fermentate.

- Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici prea grea.

- Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.

- Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si coca-cola.

- Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald

- Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute.

- Seara, cu 20-30 de minute inainte de culcare, se va face un dus caldut sau rece, dar in nici un caz fierbinte

- Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cat mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.

- Se vor respecta cu strictete orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.

In cazul in care observati ca problema insomniei persista mai mult de o luna - chiar daca ati aplicat sfaturile anterioare - este recomandabil sa cereti sfatul unui medic. Dar probabil ca nu va fi cazul, asa incat va dorim somn usor!

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#insomnie, #somn, #problema, #sanatate, #tratament , #sanatate