Insomnia te poate innebuni

Joi, 19 Februarie 2009, ora 08:50
4659 citiri
Insomnia te poate innebuni
Foto: The Telegraph

Insomnia poate provoca grave disfunctionalitati psihice, iar persoanele care au un somn agitat sau nu pot dormi prezinta un deficit de atentie, sunt foarte stresate si chiar depresive.

Problemele psihice sunt asociate lipsei de somn si nu invers, asa cum au crezut pana in prezent oamenii de stiinta, informeaza The Telegraph.

"Este usor sa spui despre un pacient ca are probleme cu somnul din cauza depresiei sau a schizofreniei de care sufera. Doar ca nu ar fi corect, iar studiile recente au aratat o relatie de cauzalitate in sens invers", a spus medicul Robert Stickgold.

Sunt predispuse riscului aparitiei bolilor mintale inclusiv persoanele care sufera de apnee, afectiunea prin care respiratia se opreste temporar in timpul noptii.

Daca noile descoperiri ale cercetatorilor britanici sunt confirmate de urmatoarele teste, atunci tratamentul cu antidepresive pentru cei care au probleme cu somnul se va dovedi inutil.

"Ar fi o veste foarte buna daca, in urma studiilor noastre, vom ajunge la concluzia ca unii bolnavii psihic sunt de fapt persoane cu tulburari ale somnului, nimic altceva", a spus unul din coordonatorii proiectului, Matt Walker.

Studiile realizate pana in prezent au aratat ca lipsa somnului este responsabila pentru aparitia dereglarilor hormonale si stresului, afectiuni asociate bolilor mintale.

Oamenii de stiinta vor sa afle daca lipsa somnului provoaca aceste afectiuni sau daca ele sunt doar un efect al tulburarilor mintale.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#insomnie, #nebunie, #sanatate, #probleme somn , #sanatate