Interventii psihologice in premiera in Romania

Advertorial
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 09:30
49006 citiri
Interventii psihologice in premiera in Romania

(P) Echipa Clinicii Hope din Bucuresti a lansat doua programe de tratament psihologic unice in Romania: unul pentru tulburarea bipolara si unul pentru tulburarea de personalitate borderline.

Astfel, si pacientii din tara noastra, care sufera de aceste afectiuni severe si care pana acum aveau parte doar de tratament medicamentos, vor putea beneficia de interventiile complete, psihiatrice si psihologice, asa cum sunt recomandate in ghidurile de specialitate.

Ei vor avea posibilitatea sa isi mareasca astfel semnificativ sansele de regasire a echilibrului si sanatatii psihice si emotionale.

Tratamentul tulburarilor psihice este posibil si este unul de succes, cu conditia imbinarii armonioase a interventiei medicamentoase (daca este necesara) cu metode psihologice (diferite forme si abordari psihoterapeutice).

In acest context, Dr Gabriella Bondoc, psihiatru si manager al Clinicii Hope (initiatoarea programelor) impreuna cu echipa sa a implementat in cadrul clinicii programe de tratament care sa ofere pacientilor din Romania aceleasi tipuri de servicii si implicit aceleasi sanse de vindecare pe care le-ar avea in alte tari, cu precadere in domeniul tulburarilor psihice majore (depresie, anxietate, tulburare afectiva bipolara, schizofrenie, tulburare de personalitate borderline).

Programul de tratament al tulburarii bipolare "Navigand intre poli"

Tulburarea bipolara (fosta tulburare maniac-depresiva) este o tulburare mentala cronica caracterizata prin aparitia de episoade de dispozitie sever crescuta (manie/hipomanie) si de episoade de depresie, care alterneaza cu perioade de dispozitie normala.

Varsta de debut si majoritatea episoadelor de boala apar intre 15-40 de ani, afectand grav perioada cea mai importanta si mai productiva din viata

Numeroase celebritati au declarat deschis ca sufera de tulburare bipolara printre care Catherine Zeta-jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O'Connor. O suita de oameni de stiinta, scriitori si artisti au suferit de aceasta tulburare precum Churchill, Van Gogh, Gauguin, Schumann, Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

Desi recomandarile internationale pun accentul pe medicatie cronica si interventii psihologice, in Romania tratamentul acestei tulburari frecvente era, inainte de acest program, aproape exclusiv medicamentos.

Prin acest program initiat de Clinica Hope se construieste un sistem complet de management al tulburarii bipolare, in care psihiatrii si psihoterapeutii colaboreaza strans pentru un program personalizat de tratament.

Programul contine 3 aspecte:

  • psihiatrie pentru evaluare, diagnostic pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos si urmarirea acestuia
  • psihoterapie individuala si/sau de familie
  • grupul de psihoeducatie "Navigand intre poli"

Programul de psihoeducatie de 12 saptamani imbina educatia despre boala cu terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale intr-o interventie psihologica unica in Romania menita sa readuca echilibrul. El ajuta pacientii "sa navigheze" cat mai eficient pe "valurile" maniei si depresiei si sa reuseasca sa evite sa treaca de la "un pol" la altul.

In prezent, in Clinica Hope are loc deja a doua serie din grupul de psihoeducatie, primul fiind un success in randul pacientilor.

Pogramul de tratament al tulburarii de personalitate borderline "Gaseste-ti echilibrul".

Cel de al doilea program initiat de clinica Hope si unic in Romania se adreseaza pacientilor care au fost diagnosticati cu tulburarea de personalitate borderline. Vietile celor afectati de aceasta boala sunt extrem de dramatice si pline de suferinta.

Lista de celebritati care au/au avut tulburare de personalitate borderline include nume foarte sonore ca Printesa Diana, Amy Winehouse, Courtney Love, Lindsay Lohan, Marilyn Monroe sau Angelina Jolie. Povestile lor tumultoase de viata au retinut atentia presei pe perioade lungi de timp, iar unele povesti nu au avut un final fericit.

Este un tip de personalitate foarte frecvent, aproape 6 % (Grant, 2008) din populatia generala si peste 30% din cei care care apeleaza la psiholog/psihiatru avand aceasta tulburare.

Simptomele cuprind o profunda instabilitate emotionala si interpersonala cu impulsivitate, sensibilitate majora la respingere, teama de abandon, furie, interpretativitate, asociata cu tentative de suicid, autovatamare sau consum de droguri sau alcool, fiind insotita frecvent si de alte diagnostice: anxietate, depresie, tulburare bipolara, dependenta de alcool sau droguri, tulburari alimentare.

Cauza acestei tulburari de personalitate este si ea intens disputata, ultima varianta fiind: un tipar de personalitate care apare dupa traume psihologice multiple in copilarie insotite de o instabilitate a relatiei parinte-copil.

Tratamentul este foarte dificil si presupune psihoterapie pe o perioada foarte lunga de timp, cu multe probleme si conflicte, ocazional necesitand tratamente psihiatrice pentru tulburarile psihice asociate. De aceea, tratamentul acestor pacienti necesita forme specializate de psihoterapie si terapeuti cu abilitati in aceste tipuri de interventie.

In Romania, Clinica Hope este prima si singura care implementeaza acest tip de psihoterapie, prin programul "Gaseste-ti echilibrul!".

Tratamentul este tot in trei poli:

  • Consult, diagnostic, evaluare si tratament psihiatric
  • Psihoterapie individuala pe termen lung (esentiala)
  • Cursul de abilitati "Gaseste-ti echilibrul"

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic din tulburarea borderline consta in faptul ca, in paralel cu psihoterapia individuala, este necesara si participarea la un curs in care sa se invete un set de abilitati psihologice care permit clientului sa isi amelioreze mai rapid simptomele si sa isi imbunatateasca calitatea vietii.

Este un program de 6 luni, care se poate repeta pentru o durata de 1 an. Sunt predate 4 seturi de tehnici si abilitati: Mindfulness, toleranta la suferinta emotionala, eficacitatea in relatiile interpersonale (asertivitate), reglarea emotiilor iar invatarea lor este stimulata prin teme saptamanale.

Pentru a intelege mai bine rolul acestui tratament, Oana Munteanu, psihoterapeut ne-a explicat: "persoanele cu aceasta tulburare de personalitate sunt ca niste oameni cu arsuri pe toata pielea, orice intamplare din viata obisnuita le provoaca durere asa cum atingerile banale provoaca durere celor cu arsuri.

Suferintele din copilaria lor i-au "ars" iar acum acest curs de abilitati vine ca o "piele artificiala" pana cand, prin psihoterapie, "pielea" sufletului se vindeca". Primul grup care urmeaza aceste cursuri a inceput deja pe 3 septembrie.

Programele de tratament care reduc aceste deficite sunt importante nu numai pentru pacientii carora se adreseaza (deloc putini) dar si pentru societatea noastra in general pentru ca aduc speranta in construirea unui sistem medical romanesc caracterizat de profesionalism, calitate, pasiune si interes pentru binele maxim al pacientului.

Mai multe detalii despre clinica Hope si despre programele pe care le deruleaza le gasiti pe www.clinica-hope.ro.

Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Decizia Curții Constituționale (CCR) care îi ia posibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale ar urma să producă mai multe efecte, potrivit specialiștilor...
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat, luni, 7 octombrie 2024, decizia prin care menține respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României. Astfel,...
#tratament psihoterapeutic premiera Romania, #psihoterapie Clinica Hope Romania , #sanatate
  1. Care este cel mai sănătos pește pe care să îl mănânci: patru tipuri recomandate de dieteticieni. Ce ar trebui să eviți
  2. Cum a învățat o tânără să nu mai cumpere lucruri inutile: "Am vândut aproape tot ce aveam"
  3. Un tânăr explică de ce nu mai iese la întâlniri. "Sunt probabil cele mai scumpe lucruri"
  4. Vrei să dormi doar 5 ore și să fii odihnit? Iată ce trebuie să faci
  5. Cine e bucătarul care a gătit la nunta Monicăi Bîrlădeanu: „Le-am spus că nu vor fi orice fel de sarmale”. Cunoscutul chef a dezvăluit „secretele" din meniu VIDEO
  6. Consumul de ouă afectează ficatul? Mit sau realitate?
  7. Brazi de Crăciun artificiali, slim - o soluție practică, fără limite
  8. Ce trebuie să știi despre Oktoberfest
  9. Destinațiile pentru city-break preferate de români, cu bilete de 30 de euro. Motivul pentru care a explodat cererea pentru o țară din Asia
  10. Iată care sunt avantajele unei centrale termice!