Meteosensibilitatea - ce este si cum o tinem sub control

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 06:33
7880 citiri
Meteosensibilitatea - ce este si cum o tinem sub control
Foto: Pixabay

Meteosensibilitatea este o reactie a organismului, in unele cazuri extrem de dura, la schimbarile bruste de temperatura, umiditatea aerului, precipitatiile si presiunea atmosferica. Consecintele meteosensibilitatii sunt starile depresive, durerile de cap, agitatia, ameteala, scaderea capacitatii de concentrare, dureri chinuitoare de oase si insomnie.

Meteosensibilitatea nu este o boala in sine, ci o deteriorare a sanatatii, ca raspuns la modificarile conditiilor climatice: temperatura, presiune atmosferica, umiditate, radiatii electromagnetice, compozitia chimica a aerului.

Omul, ca fiinta biologica, este supus acelorasi schimbari ca mediul inconjurator.

Astfel ca nu este de mirare ca asociem buna-dispozitie cu o zi insorita, ploaia cu tristetea sau furtuna cu agitatia interioara.

Schimbarea starii de spirit in functie de vreme reprezinta raspunsul fiziologic obisnuit al unui organism sanatos - reactie numita meteosensibilitate si considerata normala.

Oamenii in cazul carora schimbarile meteorologice afecteaza doar latura emotionala sunt numiti meteostabili sau meteorezistenti. Starea lor fizica de sanatate nu depinde de schimbarile meteorologice.

Daca, insa, conditiile meteo provoaca si alte simptome (disconfort, dureri de cap, dureri articulare), vorbim de meteolabilitate sau meteodependenta.

Astfel, meteosensibilitatea la o persoana se poate manifesta in doua moduri: meteorezistenta si meteolabilitate.

Pe de alta parte, aceasta teorie este respinsa de multi cercetatori. Si asta pentru ca nu a fost inca descoperita corelatia directa intre schimbarile meteorologice si perturbarea starii de bine a oamenilor. Cu toate astea, foarte multi oameni sunt marturii vii ca starea de spirit sau cea de sanatate le sunt influentate de schimbarile de vreme.

Desigur, conditiile meteorologice pot actiona ca factori de risc. De exemplu, numarul de boli virale respiratorii acute tinde sa creasca in anotimpul rece, in timp ce vara este sezonul in care creste incidenta infectiilor intestinale. Dar acest lucru poate fi explicat prin mecanisme fiziopatologice uzuale.

Deteriorarea starii de sanatate in timpul diferitelor modificari climatice este cauzata de prezenta unor boli somatice deja existente. Este adevarat ca bolile cronice stimuleaza, cel mai adesea, meteosensibilitatea.

E important sa intelegem ca o persoana poate dezvolta anumite patologii in timp, fara sa stie despre ele, astfel ca poate tinde sa-si explice boala prin motive externe, inclusiv conditiile de vreme.

Unele dintre patologiile pe care oamenii le-ar putea descrie ca fiind asociate conditiilor meteorologice sunt: hipertensiunea arteriala, oboseala cronica, anemia, depresia, boli ale glandei tiroide, boli ale articulatiilor, scleroza multipla, boli pulmonare obstructive cronice.

Deasemenea, o sensibilitate crescuta la schimbarile climatice poate fi observata in timpul sarcinii, la menopauza sau in perioada pubertatii.

Fiecare persoana raspunde diferit la schimbarile meteorologice, dar vremea poate actiona numai ca factor agravant al unei boli deja existente.

Potrivit Smart Medic, exista trei tipuri de meteosensibili:

Meteoadaptabili - nu au nici un fel de dificultate la schimbarile bruste ale vremii, acomodandu-se usor cu orice fluctuatii.

Meteodependenti - influentele atmosferice se rasfrang direct asupra echilibrului psihic si starii de sanatate fizica (irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive, dureri de oase, dureri articulare, tensiune arteriala crescuta, dureri de inima).

Anticipativi - presimt modificarea vremii chiar si cu 48 de ore in avans (de exemplu, dureri aparute intr-o cicatrice sau dureri articulare)

In plus, meteosensibilitatea poate fi resimtita mai pregnant in anumite zone ale corpului, in functie de patologiile preexistente:

Meteosensibilitate cardiaca

Primul semn al acestei dependente meteorologice este o agravare a simptomelor cardiace (durere de inima, puls crescut, batai neregulate ale inimii, senzatie de lipsa de aer), pe fondul fluctuatiilor conditiilor meteorologice.

Meteosensibilitate cerebrala

Simptome precum migrene, ameteli, senzatie de zgomot in urechi (tinitus sau acufena) apar la schimbarile de vreme.

Meteosensibilitate mixta

Se observa aparitia simultana a simptomelor celor doua tipuri de dependenta meteorologica descrise mai sus.

Meteosensibilitate astenoneurotica

Simptomatologia observata corespunde tipului astenic al sistemului nervos: slabiciune generala si iritabilitate, oboseala brusca. Oamenii cu acest tip de meteosensibilitate se plang ca nu pot lucra, sufera de stari depresive si tulburari de somn.

Meteosensibilitatea reumatica

Meteosensibilitatea reumatica este, probabil, cel mai greu de dus dintre toate - durerile de oase si articulatii devin insuportabile si necesita tratament de specialitate (medicamentos, fizioterapie, kinetoterapie, infiltratii etc)

Meteosensibilitate nedefinita

Persoanele din aceasta categorie se plang de slabiciune generala, pe fondul schimbarilor meteorologice, acuzand dureri musculare si articulare.

Pentru a stabili daca o persoana este meteosensibila este necesara o analiza a istoricului dependentei meteorologice si a simptomelor resimtite. Pot fi necesare inclusiv o serie de teste si analize medicale, cum ar fi masurarea tensiunii arteriale si a pulsului, dar si un test de sange pentru a observa daca exista o crestere a globulelor albe (leucocite).

Insa, toate acestea nu sunt suficiente pentru a stabili cu exactitate ca deteriorarea starii de sanatate a pacientului se datoreaza vremii. Este nevoie si de monitorizarea schimbarilor starii de sanatate in dinamica si compararea datelor obtinute cu datele despre vreme.

Toate informatiile sunt inregistrate cu atentie pentru a determina indicele de sensibilitate meteorologica. Acest proces este de lunga durata si nu prea se inhama nimeni la el, in afara de oamenii de stiinta care si-l propun ca tema de studiu.

Asa cum fiecare persoana reactioneaza diferit la schimbarile meteorologice, metodele de ameliorare a simptomelor resimtite variaza de la caz la caz si depind in mare masura de gradul de dependenta meteorologica, de nivelul de anxietate, varsta si prezenta patologiilor cronice de sanatate.

In general, tratamentul meteosensibilitatii la pacientii adulti include:

Kinetoterapie - pentru ameliorarea durerilor articulare. Se efectueaza la recomandarea si sub atenta indrumare a medicului specialist reumatolog. Exercitiile sunt menite sa intareasca musculatura, dar si sa ajute persoana sa fie mai relaxata din punct de vedere mental.

Miscare - pentru o mai buna oxigenare a organismului: mers rapid, alergat, schi

Exercitii de respiratie - pentru calmare mentala si imbunatatirea oxigenarii organismului

Tratamente balneare - bai terapeutice relaxante, dusuri reci si fierbinti, inot

Prognosticul meteosensibilitatii depinde in totalitate de dorinta pacientului de a fi sanatos si fericit. Vindecarea bolilor cronice nefiind posibila, simptomele de meteosensibilitate la acesti pacienti pot fi cel mult ameliorate si nu eliminate - si numai daca sunt luate masuri specifice pentru a tine sub control boala de baza, prevenind acutizarea eventualelor simptome neplacute.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Temperaturile medii în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice. Cantităţile de...
#Vreme, #meteo, #meteosensibilitate, #tensiune arteriala, #migrene, #reumatism , #sanatate