Metode surprinzatoare de a-ti ameliora durerea

Luni, 15 Martie 2010, ora 18:09
7131 citiri
Metode surprinzatoare de a-ti ameliora durerea

Inainte de a te repezi la dulapul cu medicamente, la cea mai mica durere, poate n-ar fi rau sa-ti amintesti ca exista si alte modalitati de a trece peste durerile fizice, fie ele si cronice.

Masajul, si nu doar cel primit, ci mai mult cel pe care il faci altcuiva, conexiunea cu ceilalti, posibilitatea de a-i ajuta, acupunctura, exercitiul fizic si chiar antidepresivele sau un anume fel de meditatie, toate acestea te pot ajuta sa te simti mult mai bine, conform MSN.

Masajul facut altcuiva

Un masaj profesionist sau nu iti poate ameliora durerea, insa a face altuia masaj ofera beneficii multiple si profunde. A masa un bebelus reduce hormonul stresului mai mult decat ar face-o alta metoda, se mentioneaza intr-un raport aparut in Journal of Applied Gerontology, in 1998.

Insa orice forma de masaj este buna, pentru simplul motiv ca atingerea are darul sa transmita ideea de suport, de sprijin, ceea ce reduce si anxietatea sau depresia. Numeroase studii au aratat ca afectiunea fizica sau atingerea ajuta la calmarea durerilor, acestea fiind benefice in cazul tuturor bolilor.

Conexiunea cu ceilalti

Din ce in ce mai multe studii au aratat ca a face cadouri, voluntariat sau orice alta activitate care implica altruismul nu numai ca te ajuta sa te simti mai bine, dar chiar amelioreaza durerile.

Un experiment realizat in 2002 de Colegiul Boston, pe pacienti cu dureri cronice, a aratat ca dupa 6 luni de voluntariat intr-o clinica unde multi aveau aceeasi suferinta, intensitatea durerilor a scazut la jumatate.

Munca in folosul celorlalti da acestor persoane un scop, fapt ce reduce nivelul depresiei si amelioreaza durerile.

Nu trebuie uitat faptul ca stresul major poate face ca durerile sa fie percepute ca fiind si mai puternice; acesta este si motivul pentru care sotiile/sotii celor bolnavi de Alzheimer, de exemplu, sufera de dureri mult mai puternice decat restul.

Acupunctura

Cea mai buna dovada ca acupunctura este eficienta e aceea ca oamenii apeleaza constant la acest gen de terapie pentru a scapa de durere. Iar unii specialisti sunt de parere ca mai eficienta este electroacupunctura.

De altfel, curentul electric s-a dovedit eficient in tratarea durerilor localizate la nivelul picioarelor, in studii independente.

Exercitiul fizic

In opinia multor oameni de stiinta, exercitiul fizic este cel mai bun medicament pentru durerile cronice, mai ales in cazul unora. De altfel, durerea poate aparea ca o consecinta a lipsei de miscare, dupa cum a aratat un studiu realizat pe un grup de studenti privati de exercitiile fizice de rutina timp de o saptamana.

Daca in cazul unora dintre ei, lipsa de miscare nu a avut urmare imediat, restul au inceput sa resimta dureri, oboseala si probleme de memorie dupa numai 7 zile. Acestia sunt si cei care descopera devreme ca miscarea este vitala pentru ei. In caz de boala sau imobilitate, ei sunt cei mai predispusi sa resimta dureri puternice.

De mentionat este si faptul ca exista pericolul exagerarii, care nu face decat ca durerea sa fie resimtita si mai puternic.

Terapie cognitiva

Exista persoane care atunci cand aud ca cineva "vorbeste" cu un specialist pentru a scapa de durere sunt convinse ca aceasta nu este reala. In realitate, mintea si corpul pot fi separate.

Chiar si durerile legate de problemele fizice, cum ar fi cancerul sau ranile, sunt tot "in capul nostru". Influentate si de gandurile pe care le avem, durerile vor fi resimtite mai mult sau mai putin.

Daca esti intr-o stare psihica proasta, anxios, daca ti-e teama de durere si o anticipezi, toate acestea iti vor mari perceptia asupra durerii, explica Fadel Zeidan, cercetator in neurobiologie la Universitatea Wake Forest.

Un alt factor mental care inrautateste durerea este inclinatia catre exagerare si tendinta de a vedea totul intr-o maniera catastrofala. Ceva de genul: "Daca un lucru merge prost, totul va merge in aceeasi directie; daca durerea este greu de indurat acum, asa va fi intotdeauna".

Antidepresive

La fel ca si terapia, antidepresivele sunt folosite atat pentru tratarea durerii, cat si a depresiei. In mod suprinzator insa, unele antideptresive pot lupta cu durerea si in lipsa depresiei, motiv pentru care pacientii nu ar trebui sa fie sceptici in cazul in care li se prescrie un astfel de tratament, explica Dr. Daniel Clauw, din cadrul Universitatii Michigan.

Meditatia

Un gen de meditatie care iti impune sa te concentrezi asupra momentului pe care il traiesti, fara a te gandi la trecut sau la viitor, are capacitatea unui calmant, desi ai putea fi tentat sa crezi ca lucrurile stau cu totul invers, durerea fiind perceputa in toata intensitatea ei.

Acest tip de meditatie te face si mult mai rezistent la durere, arata studii recente. Dupa mai multe sedinte de meditatie, subiectii au observat ca este nevoie de mai mult curent electric aplicat pe antebrat pentru a simti durerea perceputa la inceput, cand nu trecusera inca prin vreo sedinta de meditatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ameliorare durere, #tennici ameliorare durere, #terapie durere, #meditatie durere, #masaj durere, #dureri cronice tratament , #sanatate