Mierea si efectele ei benefice

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 21:25
17868 citiri
Mierea si efectele ei benefice

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii.

Mierea se asimileaza foarte usor de catre organism si ne ofera energie si substante bioactive si nutritive. Prin calitatile sale nutritive, mierea este considerata un aliment de mare valoare in hrana oamenilor de toate varstele, avand utilizari largi in dietetica si terapeutica.

Mierea este foarte des folosita in alimentatie, in bucatarie sau ca medicament, fiind foarte apreciata de medicina populara. De asemenea are importante aplicatii in alimentatia artificiala, in alimentatia pre si post-operatorie, in pediatrie si ginecologie.

Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atat asupra afectiunilor digestive, cat si in afectiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate.

Orice tip de miere are proprietati specifice. Astfel, mierea de levantica lecuieste tusea si durerile de gat, mierea de tei usureaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic si remediu in pneumonii, astm bronsic, stari nervoase, tuberculoza.

Mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii, cea de salcam este un bun calmant si tonic, iar cea de izma este buna ca leac impotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant.

Mierea de castan salbatic creste tensiunea arteriala, iar cea de castan comestibil are actiune antimicrobiana, mai ales in bolile de stomac, intestinale si renale.

Totodata, mierea de floarea-soarelui este utila in bronsite si boli de stomac, mierea de flori de camp are o puternica actiune antimicrobiana, cea de livada (de pomi fructiferi) vindeca afectiunile renale, pulmonare si intestinale, iar mierea de munte are calitati deosebite in bolile de cai respiratorii si in alergii, fiind o insumare de substante nutritive si curative.

Mierea este un remediu eficient in diferite boli interne si ale pielii - un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

Luand in mod regulat miere, se normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. In cazul colitelor si gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu putina apa calda in care se dizolva.

Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...