Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 15:48
4461 citiri
Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in cinci ani pentru ca asculta mai mult de o ora pe zi muzica la casti, la volum ridicat, cei mai expusi la risc fiind tinerii si copiii.

Aceasta este concluzia prezentata intr-un raport privind raspandirea playerelor personale printre tineri, publicat, luni, de Comisia Europeana (CE).

Cercetarile arata ca 5-10% dintre utilizatorii de playere isi pierd ireversibil auzul din cauza folosirii frecvente a acestor aparate la volum ridicat, informeaza Newsin.

Totodata, potrivit raportului CE, utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca.

In Romania, din ce in ce mai multe persoane se prezinta la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului ca asculta muzica la casti cu nivelul sonor dat la maximum, sustin specialistii in ORL. "In ultima perioada, ne-am confruntat destul de des cu astfel de traume sonore, cauzate nu doar de ascultatul muzicii la casti, ci si de boxele cu un nivel sonor foarte mare din discoteci", sustine medicul primar ORL Codrut Sarafoleanu.

CE intentioneaza sa ia masuri pentru prevenirea acestei situatii, urmand ca, la inceputul anului 2009, sa organizeze seminarii cu reprezentantii industriei de profil, medicii si consumatorii.

In ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vanzarile de playere MP3. In general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile.

In ultimii patru ani, au fost estimate vanzari de 184-246 milioane de dispozitivele audio portabile si 124-165 milioane de playerele MP3.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

YouTube le permite utilizatorilor să descarce muzica și direct din browser
YouTube le permite utilizatorilor să descarce muzica și direct din browser
YouTube Music, platforma de streaming muzical a Google, aduce o nouă funcționalitate utilizatorilor săi: posibilitatea de a descărca muzică pentru a fi ascultată offline, chiar și atunci...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#pierderea auzului, #casti, #volum, #muzica, #maximum , #sanatate