Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 15:48
4180 citiri
Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in cinci ani pentru ca asculta mai mult de o ora pe zi muzica la casti, la volum ridicat, cei mai expusi la risc fiind tinerii si copiii.

Aceasta este concluzia prezentata intr-un raport privind raspandirea playerelor personale printre tineri, publicat, luni, de Comisia Europeana (CE).

Cercetarile arata ca 5-10% dintre utilizatorii de playere isi pierd ireversibil auzul din cauza folosirii frecvente a acestor aparate la volum ridicat, informeaza Newsin.

Totodata, potrivit raportului CE, utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca.

In Romania, din ce in ce mai multe persoane se prezinta la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului ca asculta muzica la casti cu nivelul sonor dat la maximum, sustin specialistii in ORL. "In ultima perioada, ne-am confruntat destul de des cu astfel de traume sonore, cauzate nu doar de ascultatul muzicii la casti, ci si de boxele cu un nivel sonor foarte mare din discoteci", sustine medicul primar ORL Codrut Sarafoleanu.

CE intentioneaza sa ia masuri pentru prevenirea acestei situatii, urmand ca, la inceputul anului 2009, sa organizeze seminarii cu reprezentantii industriei de profil, medicii si consumatorii.

In ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vanzarile de playere MP3. In general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile.

In ultimii patru ani, au fost estimate vanzari de 184-246 milioane de dispozitivele audio portabile si 124-165 milioane de playerele MP3.

Citeste si:
Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Pe ce loc s-a clasat România
Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Pe ce loc s-a clasat România
Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania”, care a primit din partea publicului 439 de puncte, un...
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...