Minerale cu rol important in mentinerea sanatatii

Joi, 09 Iulie 2009, ora 08:17
3784 citiri
Minerale cu rol important in mentinerea sanatatii
Foto: greenhealthlive.com

Mineralele joaca un rol foarte important in functionarea normala a organismului. Calciul, fosforul, fierul, iodul si magneziul sunt cele mai importante minerale, preluate din alimentatia zilnica.

Carentele de minerale slabesc organismul si, pentru ca ele intra in componenta osoasa, nervoasa sau circulatorie, afectiunile care pot aparea trebuie tratate la timp, sub atenta supraveghere medicala, informeaza healthcastle.com.

Calciul itareste dintii si oasele. O valoare normala a calciului in organism determina contractiile musculare, o buna vascularizare si stimuleaza secretia de enzime si hormoni.

Carentele de calciu pot conduce la aparitia osteoporozei, hipertensiunii, obezitatii, cancerului la colon sau diabetului.

Alimentatia zilnica echilibrata asigura necesarul de calciu pentru buna functionare a organismului. Produsele lactate sunt foarte importante pentru alimentatia zilnica, dar si semintele de soia, varza, mustarul, pestele sau cerealele.

Fosforul

Joaca un rol esential in formarea tesutului osos. Este indispensabil in biosinteza proteinelor si acizilor nucleici (ARN si ADN). Este prezent in toate celulele si participa la functionarea lor.

Fosforul este foarte important pentru metabolism si ajuta la activarea enzimelor si a vitaminelor B. Carentele de fosfor apar ca o consecinta a regimului alimentar saracacios, abuzului de medicamente, nasterilor sau alaptarii.

Cele mai bune surse de fosfor sunt carnurile, fie cea alba, fie rosie, ouale si laptele, in proportie de 70%, legumele (20%) si fructe, in special cele uscate, in proportie de 10%.

Fierul

Fierul ajuta la formarea hemoglobinei si participa la buna functionare a organismului prin cresterea sistemului imunitar si reglarea metabolismului. Lipsa fierului in organism conduce la aparitia anemiilor, slabirea organismului si oboseala fizica si mentala.

Cele mai bune surse de fier sunt alimentele de origine animala, pestele sau ouale. Legumele bogate in fier sunt spanacul, fasolea, salata, varza dar si fructele uscate.

Iodul

Este necesar organismului pentru buna functionare a glandei tiroide, care stimuleaza procesele metabolismului. Carentele de iod se manifesta prin aparitia migrenelor, slabirea organismului, instalarea oboselii si chiar retard mental in cazul copiilor.

Cele mai bune surse de iod sunt sarea iodata, adaugata in mancare si lasata pe foc pentru un ultim clocot, painea, la care s-a folosit sarea iodata, si produsele lactate si de origine animala, incluse in alimentatia obisnuita.

Magneziul

Ajuta la buna functionare a celulelor musculare, transmiterea impulsurilor nervoase si transferului de energie intre celule. Persoanele care au lipsa de magneziu sunt predispuse accidentelor vasculare, afectiunilor renale si ametelilor.

Cele mai bune surse de magneziu sunt cerealele, nucile, migdalele, alunele, dar si fasolea, spanacul, merele, bananele sau citricele. Semintele sunt si ele o sursa sigura de magneziu pentru organism.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#minerale sanatate, #surse naturale minerale , #sanatate