Nomofobia sau teama de a ramane fara mobil, noua angoasa a omului modern

Luni, 02 Iulie 2012, ora 12:52
6812 citiri
Nomofobia sau teama de a ramane fara mobil, noua angoasa a omului modern

Omul modern s-a pricopsit cu o noua angoasa: nomofobia sau frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Specialistii explica care sunt implicatiile acestei dependente in viata noastra.

Verificati de mai multe ori pe zi daca telefonul mobil este pornit sau daca nu cumva ati pierdut apeluri si SMS-uri? Luati telefonul peste tot, inclusiv la toaleta? Ideea de a ramane fara baterie sau de a uita telefonul va provoaca neliniste? Toate acestea reprezinta semne ale dependentei de telefonul mobil, aflam din Doctissimo.

Ce este nomofobia

Termenul de nomofobie (No mobile phone phobia) a aparut in Marea Britanie, in 2008, in urma publicarii datelor unui sondaj realizat pe 2.000 de persoane. In acest sondaj, 53% dintre britanici s-au declarat a fi anxiosi atunci cand nu au telefonul mobil cu ei. Doi ani mai tarziu, alt studiu, realizat de data aceasta in Franta, a scos la iveala faptul ca 22% dintre francezi nu puteau rezista o mai mult de o zi fara telefonul mobil.

Nomofobia s-ar putea traduce prin nervozitate, neliniste, stres, manifestari provocate de lipsa telefonului sau de faptul ca acesta nu poate fi folosit. O angoasa pe care cea mai mare parte a nomofobilor o justifica prin imposibilitatea de a comunica cu prietenii, cu rudele, insa nu trebuie sa uitam ca odata cu aparitia smartphone-ului, putem vorbi de un instrument util in mai multe privinte, care depasesc un simplu apel.

Locul telefonului mobil in societatea noastra

In trecut, oamenilor le era frica sa nu-si piarda cheile sau portmoneul. Astazi, ne este mai frica sa ne pierdem telefonul mobil. Noile generatii de telefoane mobile contin foarte multe informatii: adrese, fotografii, muzica preferata, SMS-uri bine organizate. "Avem toata viata in telefonul mobil, de unde aceasta teama de a-l pierde", spune Phil Marso, scriitor si initiator din 2001 al Zilei Mondiale fara mobil.

Acces la Internet, posibilitatea de geo-localizare, iata cum telefonul devine omniprezent in viata noastra. Reversul medaliei? "Cu un telefon mobil totul devine urgent. El aduce o presiune sociala suplimentara, in special in cadrul profesional. Devenim accesibili in orice moment si trebuie sa reactionam", explica specialistii.

Nomofobia in viitor

Telefonul contine atatea functii incat teama de a-l pierde, de a-l uita sau de a ne fi furat este normala. Dincolo de aceste angoase mai exista un risc, acela de a trai intr-o lume virtuala. "Producatorii fac acest instrument din ce in ce mai indispensabil, iar utilizarea lui ne poate face sa pierdem contactul fizic", explica Phil Marso.

Pentru a nu cadea in excese si dependenta, trebuie sa punem limite in utilizarea telefonului mobil. Nu trebuie sa devenim sclavul lui, este necesar sa ne organizam momente fara acest instrument.

Phil Marso explica faptul ca aceste lucruri trebuie sa le inteleaga in special generatiile tinere. "Oamenii, si in special tinerii, trebuie sa invete ca viata nu le este pusa in pericol daca nu sunt conectati tot timpul la telefonul mobil. Dimpotriva, uneori poate insemna libertate si relaxare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#dependenta telefon mobil, #nomofobie boala, #combatere dependenta telefon mobil , #sanatate