Noua piramida a alimentelor

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 19:55
6271 citiri
Noua piramida a alimentelor
Foto: morningtoast.com

Clasica piramida a alimentelor, cu straturi orizontale specifice ficarei clase de alimente, a suferit modificari. Specialistii americani sunt de parere ca piramida clasica trebuie actualizata dupa nevoile alimentare actuale.

Astfel, noua ierarhie este formata din dungi verticale, colorate in functie de clasa alimentelor, mai late la baza si subtiri la varf, informeaza webmd.com.

Cele sase grupe de culori includ: semintele si grauntele (colorate in portocaliu), legumele (in verde), fructele (rosu), uleiurile (galben, fiind si cea mai subtire linie), laptele (albastru) si movul pentru carne.

Conceptia piramidala a fiecarei clase de alimente denumeste de fapt valoarea nutritiva diferita a acestora. "Avantajul acestei piramide este sa gasim un echivalent pentru orice consumam, in cantitatea corespunzatoare", a spus nutritionistul american Cathy Nonas.

Mai mult, specialistii cred ca noua piramida va fi citita in sensul sau larg, dupa nevoia de a consuma toate alimentele importante echilibrului general al organismului si nu numai cateva, izolate.

Exercitiul fizic, parte a piramidei alimentelor

In noua sa forma, piramidei nutritive i s-a adaugat un alergator. Este simbolul nevoii zilnice de miscare, de exercitiu fizic, fara de care toate alimentele, indiferent cum ar fi consumate, ar dauna grav sanatatii.

"Scopul este de a parcurge 10.000 de pasi pe zi. De atat are nevoie un om pentru a se situa la un nivel confortabil al exercitiului fizic", a spus nutritionistul Nonas. Miscare inseamna si urcatul scarilor si curatenia zilnica in toata casa, deci nu te poti plange ca nu ai timp pentru miscare in fiecare zi.

Specialistii au realizat 12 variante de piramide ale alimentelor, pentru nevoile alimentare diferite ale oamenilor. Astfel, exista ierarhii nutritionale ale femeilor si barbatilor, in etape diferite ale vietii, dar si ale copiilor care au un regim special.

In noua sa varianta, piramida alimentelor arata inclusiv necesarul de paine consumat intr-o zi. Astfel, nutritionistii americani sunt de parere ca la micul dejun trebuie consumata cea mai mare cantitate de paine, iar pe parcursul zilei ea trebuie limitata, pentru ca seara sa nu mai existe aceasta nevoie.

La fel si cu salatele, pe care multe persoane le consuma pe tot parcursul zilei, crezand ca sunt usoare si ca asigura necesarul de vitamine pentru intreaga zi. In realitate, la pranz se consuma cea mai mare salata de legume, iar seara o portie mica va fi suficienta.

"Este foarte important sa facem alegerile potrivite pentru alimentatia noastra. Iar noua varianta de piramida a alimentelor ne invata cum sa mancam inteligent, pentru a evita si infometarea, dar si alimentele in exces, complet daunatoare sanatatii", a mai adaugat Nonas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#piramida alimentelor, #mancare sanatoasa , #sanatate