Nu dati copiilor stimulatoare imunitare!

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 09:59
5159 citiri
Nu dati copiilor stimulatoare imunitare!

Medicii sustin ca parintii ar trebui sa evite sa le administreze copiilor mici produse de intarire a imunitatii si sa-i lase pe acestia sa lupte cu virusurile, chiar daca racesc mai des.

Sase-opt raceli pe an sunt normale la copiii de gradinita, in conditiile in care acestia schimba mediul de acasa cu cel din colectivitate, scrie Evenimentul Zilei.

Medicii mai spun ca imunitatea prescolarilor este in formare, motiv pentru care au un grad de aparare mai slab. Daca nu ii veti lasa sa lupte de mici cu bolile, veti avea, mai tarziu, copii mult prea sensibili.

"E ca si cum ati cere unui maratonist incepator sa alerge, din prima, 42 de kilometri, desi el nu poate inca sa faca asta. Solutia nu este sa il 'biciuiti' ca sa ajunga repede la aceasta performanta, ci sa il lasati sa se antreneze", exemplifica medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", din Bucuresti.

Asadar, sfatul medicilor este sa ii lasati pe micuti sa se ia la tranta cu virusurile, iar in cazul unor viroze sa ii tratati in functie de simptome. "Daca au febra, le dati medicamente antitermice, daca le curge nasul le administrati picaturi, iar daca tusesc, le dati un sirop de tuse", recomanda medicul Monica Luminos, specialist in boli infectioase la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.

Medicul atrage atentia parintilor care obisnuiesc sa-si trateze copiii de raceli si gripe cu stimulatoare ale imunitatii, destul de intalnite acum pe piata. "Aceste produse antimicrobiene nu au efect impotriva virozelor. Ele pot lupta doar contra bacteriilor", precizeaza doctorul. Specialistul spune ca, in trile civilizate, tendinta medicilor este sa renunte la a mai prescrie astfel de produse. "In Franta si Anglia s-a renuntat de aproximativ trei-patru ani la ele", a mai spus specialistul.

Medicul de familie Calin Ciubotaru explica faptul ca cei mici trebuie lasati sa intre in contact cu virusurile, acestia fiind stimulatori "naturali" ai imunitatii.

Cel mai sanatos pentru copii este sa-i hraniti zilnic cu legume si fructe proaspete, de sezon, sa-i scoateti afara, indiferent de vreme, si sa aveti grija ca acestia sa se odihneasca suficient.

Ultima raportare realizata saptamana trecuta de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile arata ca numarul cel mai mare al internarilor, din cauza infectiilor respiratorii si penumoniilor, s-a inregistrat la copii.

Intre 10 si 16 noiembrie, s-au inregistrat, in total, peste 15.000 de cazuri de pneumonie si peste 50.000 de infectii respiratorii acute. Fata de aceeasi perioada de supraveghere a anului trecut, numarul total de infectii respiratorii este cu 10% mai mare.

Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Un român care a descoperit o eroare în registrele de stare civilă a cerut în mediul online sfaturi și soluții pentru o problemă încurcată. Potrivit acestuia, el apare în evidențele...
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Un copil în vârstă de până la doi ani nu ar trebui să aibă acces la ecrane, iar între doi şi patru ani timpul petrecut la astfel de dispozitive poate fi cuprins între 30-60 de minute,...
#copii, #stimulatoare, #imunitate, #raceli, #gripa , #sanatate