Nu depasiti 60 de grame de zahar pe zi

Marti, 05 August 2008, ora 11:20
10204 citiri
Nu depasiti 60 de grame de zahar pe zi

Zaharul, desi este un aliment natural, este unul dintre cele mai controversate alimente din ziua de azi din cauza efectelor negative pe care le are asupra sanatatii. Din acest motiv doctorii recomanda in unanimitate inlocuirea zaharului cu ciocolata neagra, fructe proaspete si mere de albine.

Cantitatea de zahar din dieta zilnica nu trebuie sa depaseasca 10% din necesarul caloric. Acest lucru presupune consumul a 60 de grame de zahar pe zi in cazul barbatilor si 50 de grame in cazul femeilor. Nutritionistii sfatuiesc ca, in momentul in care ne stabilim un plan alimentar, sa consultam in primul rand etichetele produselor pe care dorim sa le consumam.

Prin rafinare, zaharul pierde continutul de proteine si ajunge sa furnizeze un numar mare de calorii daunatoare organismului.

"Indiferent de starea de sanatate si de forma fizica in care ne aflam, zaharul este daunator. Indiferent daca este consumat in ciocolata sau in prajituri, in bomboane sau in sucuri dulci, zaharul este format din glucoza si fructoza care se absorb instantaneu si duc la cresterea glicemiei si la eliberarea de insulina in exces", a explicat medicul Lygia Alexandrescu, nutritionist, consultant la clinica "Natural Silhouette", informeaza Adevarul in pagina electronica.

Medicii explica efectul daunator al zaharului prin obosirea pancreasului, care nu mai pote elibera suficienta insulina pentru neutralizarea glucozei. In acest caz, glucoza se acumuleaza in sange, iar persoana in cauza este diagnosticata cu diabet de tip 2. In general, obezitatea este primul semnal de alarma in cazul unui consum excesiv de dulciuri.

"Zaharul joaca un rol negativ si in sanatatea dentara. Bacteriile care se formeaza si se dezvolta pe suprafata dintelui folosesc drept sursa de energie zaharul. Ele se multiplica rapid, depunerile cresc si se transforma intr-un fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate indeparta si care, in timp, favorizeaza aparitia cariei.

Fructoza este zaharida cu cea mai mare putere de indulcire si cu actiunea cea mai nociva asupra danturii", a afirmat dr. Alexandrescu.

Zaharul se gaseste in alimentatie sub mai multe forme. Exista astfel patru clase de zaharuri simple care sunt considerate de nutritionisti ca fiind daunatoare pentru sanatate atunci cand sunt consumate in cantitati mari, pentru o perioada indelungata: glucoza, fructoza, maltoza si mierea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Obezitatea, motiv tot mai mare de îngrijorare. „Riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică”
Obezitatea, motiv tot mai mare de îngrijorare. „Riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică”
Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiştii în sănătate, şi nu numai, din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de...
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
Fructele au un conținut bogat de vitamine și minerale, însă unele dintre ele au și o cantitate importantă de zahăr. De aceea, este mai bine să nu exagerezi cu consumul acestora, căci pot...
#zahar, #fructoza, #glucoza, #zaharuri, #obezitate , #sanatate