Numaratoarea inversa: In cat timp te afecteaza ceea ce bagi in gura

Sambata, 19 Martie 2011, ora 12:19
17866 citiri
Numaratoarea inversa: In cat timp te afecteaza ceea ce bagi in gura

E nevoie de numai jumatate de ora pentru ca o masa la care ai exagerat cu sarea sa iti puna in pericol arterele, respectiv sa le influenteze capacitatea de a pompa sange in organism, au calculat oamenii de stiinta australieni. Insa alimentele sarate nu sunt singurele care iti afecteaza organismul intr-un timp atat de scurt.

La fel stau lucrurile si cu tigarile, zaharul, alcoolul, cafeina si grasimile, in cazul unora dintre ele efectele aparand la o distanta de numai cateva secunde, conform Daily Mail.

Tigarile: 3 secunde Inhalarea fumului de tigara are un efect aproape instantaneu, explica profesorul britanic Robert West, care a coordonat mai multe studii privind efectele tigarilor asupra organismului, in cadrul Cancer Research UK.

In decurs de numai cateva secunde, fumul ajunge in plamani, fortand inima sa munceasca mai mult si facand ca tensiunea sa creasca. In plus, fumul cauzeaza iritatii si inflameaza caile respiratorii, asa explicandu-se tusea. In numai 7 secunde de la inhalarea fumului, nicotina ajunge la creier, ducand la eliberarea hormonului raspunzator cu o stare de bine, dopamina.

Monoxidul de carbon - fara culoare, fara miros, gaz extrem de periculos, chiar letal -, care se gaseste in fumul de tigara, are de 600 de ori concentratia considerata sigura in industrie.

Cu fiecare "fum", nivelul de monoxid de carbon din organism urca, asa ca imediat dupa ce terminam o tigara este foarte ridicat. Substantele chimice fac ca mai putin orxigen sa ajunga la organele vitale. Nivelul de oxigen din organism revine la normal la 6 ore dupa ce ai fumat o tigara.

Zahar: 2 minute

Chiar inainte de a-l inghiti, zaharul afecteaza sanatatea, explica Ursula Arens, din cadrul British Dietetic Association. Cand dintii sunt expusi zaharului, numarul bacteriilor din cavitatea orala creste considerabil. Acestea convertesc zaharul in acid, care erodeaza smaltul.

Daca mancam o acadea si nimic altceva dupa, mediul din gura va reveni la normal in decurs de o ora, gratie efectului de neutralizator al salivei. Dar daca consumi dulciuri sau bauturi dulci in mod constant, nivelul acizilor din gura va ramane mereu la cote inalte, fapt ce va duce la aparitia cariilor.

In plus, zaharul face ca nivelul glucozei din sange sa creasca aproape instantaneu. Un nivel mare al zaharului din sange in mod constant e un factor de risc in diabetul de tip 2. Acest nivel al glucozei scade intr-o ora, ceea ce duce la o stare de iritabilitate, oboseala si foame.

Zaharul ridica nivelul insulinei, ce inhiba secretia de hormoni al cresterii, ceea ce face ca sistemul imunitar sa aiba de suferit.

Alcool: 6 minute

Cercetatorii germani au aratat ca dureaza 6 minute ca alcoolul sa atace creierul. In cadrul unui studiu, a fost scanat creierul a 15 barbati si femei care consumasera doua halbe de bere sau 3 pahare de vin. S-a observat ca pe masura ce acestia ingerau mai mult alcool, compusii ce protejau creierul erau mai putini, dupa cum se mentioneaza in Journal Of Cerebral Flow And Metabolism.

Cercetatorii au spus ca studiul explica astfel de ce in timp ce efectele consumului moderat de alcool sunt reversibile, raul facut creierului, in cazul alcoolicilor, este permanent.

Sare: 30 de minute

A te infrupta din alimente semipreparate, pline de sare, iti afecteaza arterele in numai 30 de minute, arata un studiu publicat in American Journal Of Clinical Nutrition. In cadrul studiului, s-a analizat impactul pe care l-a avut o masa ce continea numai 4 grame de sare, cu mult mai putin decat multe bucate cumparate de la firmele de catering sau fast-fooduri.

Conusmul de sare in exces face ca organismul sa retina chiar si doi litri de fluid, ceea ce pune presiune asupra inimii si sistemului cardiovascular.

Cafeina: 30 de minute

La numai jumatate de ora de cand ai baut o cafea, cafeina continuta incetineste fluxul sangvin catre piele si organe. Cafeina duce la eliberarea adrenalinei in organism, ceea ce mareste ritmul cardiac, tensiunea si fluxul sangvin catre muschi, insa il reduce pe cel catre piele si organe.

Grasimi: 45 de minute

Grasimile saturate - care se gasesc in biscuiti, prajituri si branza - favorizeaza formarea cheagurilor de sange. In mai putin de o ora, o masa bogata in grasimi saturate mareste riscul formarii cheagurilor de sange, ce pot duce la accident vascular cerebral si atac de cord.

Insa o dieta bogata in grasimi polinesaturate si acizi grasi omega 3 - proveniti din nuci, seminte si peste gras - contracareaza efectele grasimilor rele, mentionate anterior.

Cercetatorii australieni au aratat ca numai o singura masa bogata in grasimi saturate afecteaza abilitatea colesterolului bun sa protejeze arterele. O singura astfel de masa pe zi poate face ca HDL, colesterolul bun, sa se transforme in colesterol rau, in numai 3 ore.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cafeina organism, #fumat efecte, #alcool creier, #alcool sanatate, #grasimi efecte, #grasimi colesterol , #sanatate
Comentarii