O noua metoda de creare a sangelui artificial

Vineri, 25 Martie 2011, ora 22:11
1155 citiri
O noua metoda de creare a sangelui artificial

Sangele artificial poate salva milioane de vieti, asa ca nu e de mirare interesul cercetatorilor de a descoperi o noua metoda de producere a acestuia.

Universitatile britanice Glasgow, Heriot-Watt, Edinburgh si Dundee lucreaza la un proiect-pilot care ar putea rezolva problema lipsei de donatori, mai ales pentru persoanele cu grupe de sange mai rare, care intotdeauna se afla in pericolul de a nu gasi donatori compatibili, informeaza 20 minutos .

Durata de viabilitate scazuta a sangelui face ca bancile de acest fel sa aiba mai mereu lipsuri si probleme in a satisface cererile spitalelor.

Astfel, cercetatorii incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa inmulteasca globulele rosii pornind de la celulele mama. Ele vor fi similare celor pe care oamenii le au in organism, numai ca vor fi produse in laborator.

Doctor Joanne Mountford, de la Univertitatea din Glasgow, incearca sa transforme micile experimente din laborator intr-o metoda folosita la scara larga, care sa produca sange in cantitati mult mai mari.

Cum "inseli" celulele mama

Cercetatorii folosesc celulele mama embrionare, care au capacitatea extraordinara de a se putea transforma in orice alta celula a corpului. Astfel, ele vor fi "pacalite" sa se modifice in sange, printr-un proces cu multe etape de metamorfoza. Odata transformate in globule rosii, procesul trebuie continuat pentru ca acestea sa se multiplice considerabil intr-o perioada scurta de timp.

La acest proiect, care a inceput acum 18 luni, participa specialisti din domenii precum biochimie, bioinginerie, genetica dar si muncitori sociali.

Cercetatorii afirma ca proiectul lor are nevoie de 10 ani pentru a capata proportii industriale, dar inceputul este foarte promitator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#donare sange artificial, #transfuzie sange laborator , #sanatate