O specie periculoasa de tantar vine in Romania

Joi, 14 Mai 2009, ora 09:20
10517 citiri
O specie periculoasa de tantar vine in Romania

O specie de tantar numita Aedes albopictus sau "Asiatic Tiger", purtatorul meningitei West Nile, dar si a altor boli transmisibile la om, a ajuns in Europa si s-ar putea stabili in Romania.

Dupa ce a populat deja Albania, Croatia, Franta, Grecia, Monaco, Italia, Slovenia si Spania, "Asiatic Tiger" se indreapta catre Romania si Bulgaria, informeaza Gardianul.

Pe de alta parte, chiar daca vor incerca sa supravietuiasca in aceasta parte a Europei, tantarii acestia nu vor rezista pe termen lung, din cauza schimbarilor climatice din urmatorii ani.

Asadar, desi Aedes albopictus s-ar putea stabili pentru un an in Romania, specia de insecte purtatoare de virusi ar muri in doi-trei ani.

Tantarii au ajuns in Europa din cauza unei specii de bambus din China si a dezvoltarii comertului, insectele adapostindu-se in cauciucurile masinilor care transporta marfuri.

Tantarul-tigru poate fi purtatorul a peste 20 de virusi, dintre care 7 sunt periculosi pentru om. Intre acestia sapte se numara si febra denga.

#Asiatic Tiger, #Aedes albopictus, #Romania tantar , #sanatate