Otrava din sapunul si deodorantul tau

Miercuri, 15 August 2012, ora 21:41
5594 citiri
Otrava din sapunul si deodorantul tau
Foto: Suite101

In sapunul lichid pe care multi oameni il folosesc zilnic se ascunde o substanta care poate provoca numeroase probleme de sanatate. Triclosanul este un ingredient controversat, aflat si in apa de gura si deodorante.

In ciuda pericolului pe care il prezinta, triclosanul este tot mai folosit. Un nou studiu publicat in revista americana "Proceedings of the National Academy of Sciences" arata ca expunerea la triclosan provoaca si probleme ale contractiei musculare, transmite Fox News. Testele facute pe cobai si pesti au aratat ca ei au avut probleme in aceasta privinta.

Triclosanul, introdus la inceputul anilor 1970

Aceasta substanta chimica reduce numarul de contractii ale muschiului cardiac si ale muschilor scheletului. Rezultatul este aparitia unor boli de inima si chiar a insuficientei cardiace.

Efectele triclosanului au fost analizate si de cercetatori de la Universitatea din California, Davis, precum si de o echipa de la Universitatea din Colorado. Doctorul Isaac Pessah, implicat in aceste cercetari, spune ca triclosanul este tot mai folosit. El a fost introdus ca agent antibactarian la inceputul anilor 1970.

Nu putem scapa de el

Triclosanul se ascunde in numeroase obiecte pe care le avem in casa, inclusiv in prosoape, jucarii si ustensile de bucatarie. Practic, nu putem scapa de el, isi arata ingrijorarea specialistii.

Ei au folosit doze cu care oamenii intra in contact zilnic si au descoperit ca substanta este periculoasa pentru contractia musculara. Efectul unor doze mici a fost surprinzator de rapid, dupa cum s-a constatat in urma testelor. Vestea buna este ca majoritatea oamenilor il metabolizeaza rapid si il elimina prin urina.

Tot mai multe pericole, descoperite

Unii, din pacate, nu il elimina atat de repede. Din aceasta cauza, triclosanul ramane activ in sange o lunga perioada de timp.

Aceste pericole descoperite de cercetatori se adauga la cele pe care specialistii le descoperisera in trecut, de natura cancerigena.

Este bine de stiut ca substanta este cunoscuta si sub numele comercial de Microban. El poate fi gasit pe eticheta produselor pe care le aveti in casa. O posibila solutie este, de exemplu, sa cumparati sapun lichid pe baza de alcool.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#sapun lichid otrava, #deodorant substanta cancerigena, #cosmetice insuficienta cardiaca , #sanatate