Nici nu se topeste bine zapada, ca apare peste tot, chiar si prin crapaturile din trotuar, lasandu-se calcata in picioare, numai s-o observe si pe ea cineva pentru ca are multa bunatate de daruit. Dar, din nefericire, pentru ca nu sunt informati, oamenii o ocolesc pentru ca papadia este foarte modesta, nu este nici frumoasa, nici ochioasa si nici nu are vreun parfum dupa care sa intorci, surprins placut, nasul.
Putini stiu ca papadia este planta cu cele mai puternice proprietati detoxifiante de la noi. Frunzele tinere de papadie, cele care se culeg primavara devreme, inainte ca planta sa infloreasca, contin fibre, proteine, glucide si vitaminele A, B, C, K si D. Papadia nu are miros, dar are gustul amar, din cauza taraxacinei, prezenta din belsug, mai ales, in frunzele tinere.
Din frunzele proaspete de papadie, culese primavara, se poate face salata sau suc. Frunzele de papadie se usuca in strat subtire si se depoziteaza pentru iarna in pungi de hartie sau tifon. Peste o lingurita de planta uscata se toarna o cana de apa clocotita, se lasa cateva minute la infuzat, se strecoara si se bea cu inghitituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute, de preferinta, neindulcit.
Tinctura se obtine umpland un borcan cu frunze proaspete de papadie, fara insa a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar, vodca sau tuica facuta in casa. Dupa 15 zile se strecoara si lichidul se tine la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura poate fi folosita doi ani de la preparare.
Persoanele care au probleme de sanatate din pricina carora le este interzis total alcoolul, sa apeleze la pulbere care se obtine din planta bine uscata si maruntita data prin masina electrica de cafea. Se rasneste atata planta cat sa fie pentru 20 de zile deoarece, dupa aceasta perioada, planta isi pierde din efect. Pulberea trebuie pastrata la rece, in borcane bine inchise.
In uz extern, pe zonele de piele sensibila sau iritata, se pot aplica frunze de papadie, proaspete si pisate. Acelasi efect il are si ceaiul concentrat de papadie, folosit sub forma de comprese.
Papadia detoxifica ficatul si rinichii, scade tensiunea arteriala prin actiunea sa diuretica, creste diureza ajutand in acest fel la eliminarea nisipului sau a pietrelor de la rinichi. Trateaza si chiar vindeca unele boli de piele. Pentru ca ajuta la arderea grasimilor, planta poate fi folosita in curele de slabire. Preparatele din papadie, ceai, tinctura sau pulbere se recomanda reumaticilor si persoanelor care sufera de guta. Pentru ca are efect benefic asupra nivelului de zahar din sange, papadia se recomanda in tratarea diabetului.
Sa avem sanatate!