Plante si condimente care iti pastreaza sanatatea

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 19:19
14187 citiri
Plante si condimente care iti pastreaza sanatatea

Condimentele si mirodeniile pe care le adaugi in mancare nu o fac doar mai buna; ele aduc beneficii greu de imaginat organismului, pe diverse cai.

Unele iti pot lua durerea de dinti cu mana, altele iti pot cobori tensiunea, altele colesterolul, in timp ce altele te feresc de actiunea diverselor bacterii, printre care si E.coli sau salmonella. Nu degeaba in tarile cu o clima fierbinte si mancarea e mai condimentata.

Scortisoara

E atat de gustoasa incat doar si pentru atat si tot ar trebui pulverizata peste diverse feluri de mancare. Totusi, pe langa gust, conform Reader's Digest, scortisoara tine sub control nivelul zaharului din sange, ceea ce e benefic mai ales in cazul diabeticilor, daca e consumata zilnic.

Un sfert sau jumatate de lingurita de scortisoara pe zi micsoreaza valoarea trigliceridelor si a colesterolului cu 12 pana la 30%. In plus, previne formarea cheagurilor de sange, ceea ce o face excelenta pentru inima.

La fel ca multe alte condimente, scortisoara are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Studiile au aratat ca lupta cu mai multe tipuri de bacterii, printre care si E.coli. Bogata in antioxidantii numiti polifenoli, iti pastreaza inima sanatoasa. Contine si fibre si amelioreaza aciditatea stomacului in unele cazuri.

Cuisoarele

Adesea folosite in bucataria indiana, dar nu numai, cuisoarele contin o substanta antiinflamatoare numita eugenol. In studiile recente realizate pe animale s-a aratat ca acesta inhiba o proteina ce duce la inflamatii. In plus, din studii a mai reiesit ca acest condiment are puternice proprietati antioxidante.

Combinatia de proprietati antiinflamatoare si antioxidante aduce majore beneficii sanatatii, de la prevenirea bolilor de inima pana la prevenirea cancerului, dar si incetinirea degradarii oaselor si cartilajelor, cauzata de artrita. Anumiti compusi care se gasesc in cuisoare, asemeni celor din scortisoara, regleaza nivelul de zahar din sange.

In plus, daca ai dureri de dinti, mesteca niste cuisoare. Lasa-le in gura pana se inmoaie, dupa care musca-le usor, pentru ca uleiurile continute sa-ti inunde gura. Incearca sa le aduci cat mai aproape de dintele dureros si tine-le acolo timp de 30 de minute. Pe langa proprietatile antibacteriene, cuisoarele amortesc locul. In testele pe animale, s-a aratat ca aceste cuisoare pot ucide inclusiv bacteriile care sunt rezistente la antibiotice.

Coriandru

Cunoscut si sub numele de patrunjelul chinezilor, coriandrul este folosit in uimitor de multa parti ale lumii: Mexic, Thailanda, Vietnam, India si nu numai. Probabil ca si tu ai in casa asa ceva. Semintele sale au fost folosite de mii de ani pentru digestie. Le poti folosi sub forma de ceai (tare), mai ales daca ai sindromul colonului iritabil, deoarece calmeaza spasmele intestinale ce pot duce la diaree.

Studii preliminare pe animale au aratat ca acest condiment are si capacitatea de a alunga anxietatea. Uleiul esential de coriandru lupta cu bacteriile, inclusiv cu E.coli si salmonella.

Tot in urma testelor pe animale s-a demonstrat ca poate reduce nivelul colesterolului. Ca multe alte plante sau condimente, este un puternic antioxidant. Un studiu a aratat ca frunzele plantei sunt cele mai bogate in antioxidanti.

Ghimbirul

Radacina acestei plante joaca un rol major in medicina asiatica si indiana de secole, in primul rand gratie proprietatilor sale la nivel digestiv. In zilele de azi, cercetatorii sunt mai cu seama fascinati de abilitatea ghimbirului de a combate inflamatiile. Mai multe studii au aratat ca ghimbirul reduce durerea si inflamatiile in cazul suferinzilor de artrita. Functioneaza si in caz de migrene si, pentru ca reduce inflamatiile, poate juca un rol si in prevenirea sau evolutia cancerului.

Ghimbirul are capacitatea de a neutraliza acizii digestivi si de a reduce contractiile intestinale. Calitatile sale, cand vine vorba de stari de greata, sunt dovedite. Studiile au aratat ca functioneaza cel putin la fel de bine ca pastilele ce actioneaza pe acelasi front, cu avantajul ca nu are ca efect secundar starea de moleseala si somn.

Secretul e sa iei cu tine ghimbir (indiferent de forma - tableta, pudra sau chiar radacina) si sa o folosesti inainte de momentul in care crezi ca vei trece prin asemenea stari (cand calatoresti cu masina, avionul sau barca). Tot ghimbirul inlatura cu succes greturile matinale.

Boabele de mustar

Mustarul se obtine din semintele plantei inrudite cu varza, de unde si puternicele sale proprietati anticancer. Cercetarile au aratat ca boabele de mustar contin compusi ce pot inhiba evolutia celulelor canceroase.

Tot mustarul te poate scapa de congestie (de unde si cataplasmele cu mustar folosite local). Compresele cu mustar se pot folosi chiar si in cazul celor cu boala Raynaud, o problema extrema de circulatie a sangelui.

Mustarul stimuleaza si apetitul, crescand cantitatea de saliva si de sucuri digestive. Multi spun ca este eficient si in cazul ciupercilor picioarelor. Totusi, nu exagera cu mustarul, pentru ca are un puternic efect laxativ.

Nucsoara

La fel ca si cuisoarele, nucsoara contine eugenol, un compus ce ajuta inima. Popularitatea sa din trecut tine si de efectele halucinogene, care pot aparea in cazul in care este ingerata o cantitate mare. Euforia pe care o da este asemanata cu cea cauzata de extasy. Consumata in cantitati mari, poate avea si efecte secundare din cele mai neplacute, cum ar fi intoxicatia ori chiar otravirea.

Din punct de vedere medical, nucsoara are puternice proprietati antibacteriene. Nimiceste mare parte dintre bacteriile din cavitatea bucala, care pot duce la aparitia cariilor. In plus, un ingredient activ continut inhiba enzima din creier ce duce la Alzheimer si imbunatateste memoria, cel putin pe cea a soarecilor, dupa cum au aratat studiile. In prezent se studiaza capacitatea ei de a alunga depresia.

Salvia

Planta este cunoscuta pentru capacitatea ei de a imbunatati memoria. In plus, mai multe studii de laborator au aratat ca protejeaza creierul de anumite procese ce pot duce la aparitia dementei. In cel putin un astfel de studiu, uleiul de salvie a imbunatatit si starea de spirit a voluntarilor, marindu-le si concentrarea, capacitatea de reactie, dar facandu-i si mult mai calmi.

Iar un studiu realizat in marea Britanie, pe voluntari tineri, a aratat dupa ce acestia inghitisera capsule din ulei de salvie s-au descurcat mult mai bine la testele de memorie ce presupuneau amintirea unor cuvinte.

Salvia are, de semenea, proprietati antiinflamatoare si antioxidante, dar si anticancer. Cercetarile din prezent se concentreaza pe potentialul salviei in tratarea diabetului. Pana acum s-a aratat ca aceasta planta reduce nivelul de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei. Unii cercetatori recomanda chiar suplimente de salvie in prevenirea diabetului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#condimente, #actiune condimente, #condimente sanatatem, #scortisoara sanatate, #coriandru beneficii, #salvie proprietati, #nucsoara efect halucinogen , #sanatate