Ziare.com

Postul poate prelungi anii de fertitate feminina

de Anca Serghescu
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 15:34

   

Postul poate prelungi anii de fertitate feminina
Bunicile noastre probabil stiau ceea ce cercetatorii abia acum incearca sa demonstreze, respectiv ca postul, sau alimentele mai sarace in calorii si nu din abundenta, pot face ca varsta la care femeile pot concepe sa urce din ce in ce mai mult.

Deocamdata, mai multe studii facute publice recent, au demonstrat ca acest lucru este adevarat macar in ceea ce priveste animalele. In cazul acestora s-a observat ca o alimentatie restrictiva poate avea drept urmare succesori mai sanatosi, cu mai multe sanse de a supravietui dupa nastere, conform New Scientist.

In plus, sunt eliminate cateva dintre problemele pe care le pot avea femelele odata cu inaintarea in varsta.

Intr-unul dintre aceste studii, Jonathan Tilly si colegii sai de la Harvard au redus drastic continutul caloric al hranei administrate femelelor adult cobai, cu 40%, si au observat ca tot mai putine dintre ovulele acestora aveau anomalii, chiar daca potentialele mame aveau deja 12 luni, o varsta inaintata din punct de vedere reproductiv, in cazul soarecilor.

Regimul alimentar restrictiv mareste si speranta de viata

Anomaliile care apareau in mod normal la aceasta varsta mareau riscul de malformatii sau intrerupere de sarcina, in cazul femelelor cobai de varsta inaintata.

Anterior, aceeasi echipa demonstrase si ca speranta de viata a soarecilor fusese extinsa tot gratie unei alimentatii restrictive, "de post".

Un alt studiu realizat in Seattle, de data aceasta pe rame, a aratat ca specimenele care erau infometate puteau amana perioada de concepere, distrugand orice celule sexuale erau prezente deja, pentru a le reinnoi apoi, odata ce conditiile deveneau favorabile.

Si in cazul acestora s-a observat o speranta de viata crescuta, gratie acestui regim de infometare.

Un proces similar ar putea avea loc si in cazul femeilor, insa este deocamdata neclar cat de restrictiv trebuie sa fie regimul alimentar.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1471 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor