Premiera in Romania: Un chirurg a capsat stomacul unui pacient obez

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 17:26
13770 citiri
Premiera in Romania: Un chirurg a capsat stomacul unui pacient obez

Medicul Adrian Lobontiu a realizat o premiera mondiala in chirurgia obezitatii, fara incizie, pierderi de sange sau cicatrice.

Evenimentul medical s-a produs vineri, 10 aprilie, la Spitalul Poissy, Paris, unde impreuna cu medicii Elie Chouillard si Rene-Louis Vitte, chirurgul roman a introdus in gura unei bolnave de 190 kg un dispozitiv ce i-a micsorat stomacul fara incizii, fara sange si fara cicatrice, informeaza Cotidianul.

Pacienta suferise una dintre interventiile standard impotriva obezitatii - Duodenal Switch -, pierduse consistent in greutate, insa dupa 3-4 luni a inceput sa acumuleze din nou kilograme.

Aparatul StomaphyX, folosit de Adrian Lobontiu, a pus in functiune un sistem de vid pentru a-i absorbi bolnavei parti ale stomacului, pe care l-a fixat apoi cu capse. Totul a durat doar 30 de minute.

Capsele raman permanent in stomac, fiind confectionate din prolen, un material plastic usor si rezistent.

Stomac de 3 cm cubi

"Am recalibrat stomacul din interior, l-am capsat. Am facut un stomac stramt, stramt, stramt de tot, de 3 centimetri cubi, iar pacienta inghite de doua ori si gata, nu mai poate sa manance - ma refer la alimente solide. Vor fi mese mai dese, 6-7-10 mese pe zi", a explicat medicul roman pentru Cotidianul, cu precizarea ca beneficiarii acestei interventii intra in spital dimineata si il parasesc seara.

O astfel de procedura poate fi aplicata insa numai pacientilor obezi de peste 180-190 de kilograme, care au fost supusi uneia dintre cele doua interventii standard, bypass-ul Gastric si procedura Duodenal Switch

"Problema dupa Duodenal Switch e ca nu mai ai ce sa-i faci. Cam 15-20% din acesti bolnavi incep sa recastige in greutate. Isi forteaza stomacul pentru a manca mai mult, iar acesta se redilata. Poti sa reintervii chirugical, dar riscurile sunt mari. Obezii au riscuri cardiovasculare, au diabet", spune Adrian Lobontiu.

Pana la 50 de kilograme in minus

In astfel de situatii intervine inovativul StomaphyX, care costa in jur de 2.000 de euro si este fabricat de firma americana Endogastric Solutions. Pana acum, el a fost folosit doar dupa o interventie de Bypass Gastric, echipa coordonata de Adrian Lobontiu aplicandu-l in premiera mondiala dupa o procedura de Duodenal Switch.

"Rezultatele se vad dupa doua-trei saptamani, bolnavii pierd deja intre 5 si 10 kilograme. In SUA s-a demonstrat deja ca, dupa trei luni, acesti bolnavi pierd intre 15 si 20 de kilograme. Bolnavii pot pierde 30-40-50 de kilograme, chiar mai mult, iar la un moment dat se stabilizeaza. Stabilizarea se face cam la un an dupa interventie. Deocamdata insa, fiind o metoda noua, nu pot sa spun exact ce se va intampla dupa un an. Nu avem rezultate la peste un an, avem pentru maximum un an".

Medicul spune ca, si in acest caz, bolnavii pot incerca sa-si forteze stomacul, insa "am pus atatea agrafe in interior incat e greu sa mai forteze. Bineinteles ca trebuie si suport psihologic si nutritionist pentru bonavi, pentru ca altfel ei vor continua sa forteze", completeaza el.

Adrian Lobontiu planuieste sa aduca tehnica si in Romania, asteptand momentul potrivit.

Turneu chirurgical

Pana la aceasta premiera mondiala, chirurgul roman a poposit in mai multe tari pentru a realiza premiere nationale cu o alta tehnica miniinvaziva si cu un alt dispozitiv ce capseaza stomacul, EsophyX 2, pentru ameliorarea bolii de reflux gastroesofagian.

Printre cele mai noi premiere se numara cea din Romania, in colaborare cu o echipa de la Spitalul Floreasca din Bucuresti, si cea de la Spitalul Naval din Atena, unde a coordonat echipa medicului Gerasimos Stefanidis, amandoua realizate in martie.

Una si mai recenta a fost la Stockholm, saptamana trecuta, la Spitalul Karolinska, in prezenta chirurgului Lars Lundell.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Adrian Lobontiu chirurg, #premiera operatie obezitate, #capsare stomac obez , #sanatate