Profita de sezon si foloseste menta. La iarna o sa-i duci dorul

Joi, 17 Iulie 2014, ora 11:27
23458 citiri
Profita de sezon si foloseste menta. La iarna o sa-i duci dorul
Foto: Content

Suntem in plin sezon al fructelor, legumelor si al verdeturilor. Cand spunem vardeturi ne gandim imediat la marar, patrunjel si spanac, dar gama este foarte bogata si uneori acestea pot constitui materia prima a unor delicatese neasteptate.

Portalul Content sugereaza o idee rar intalnita la noi, poate chiar deloc, dar care te poate ajuta sa iti surprinzi musafirii si iti poti asigura un aliment verde si nutritiv cat e anul de mare.

Este vorba despre dulceata din frunze de menta, foarte aromata, buna la gust si in care menta isi pastreaza cele mai multe dintre proprietatile ei din starea proaspata: antispastica, tonica, buna carminativa si antiseptica.

Vara, cateva frunze de menta verde puse in salata sau in mancaruri gatite sunt binevenite pentru sanatatea noastra, stimuleaza digestia si dau un gust placut cu specifica aroma racoritoare.

Dar la noi nu se prea stie ca si iarna cateva borcane cu dulceata de menta sunt tocmai bune pentru a ne bucura de beneficiile plantei de-a lungul intregului an, simtind aroma placuta a zilelor estivale, chiar si de Craciun sau de Anul Nou.

Menta din borcanul cu dulceata isi pastreaza mult mai bine proprietatile decat frunzele deshidratate, mai popular vestede, pe care le folosim iarna.

Iata si o reteta, pentru cine doreste sa incerce.

Ingrediente:

Frunze de menta (bine curatate de codite) - 250 g

Zahar - 1 kg

Lamai - 2 bucati

Apa - 1/2 litru.

Menta, planta care iti da putere vara

Mod de preparare:

Frunzele de menta, curatate de codite, se spala bine in mai multe ape, se zvanta (eventual pe o hartie absorbanta) si se maruntesc cu cutitul de zarzavat (dar nu asa marunt, cum se procedeaza la marar si patrunjel).

Cele doua lamai se taie in felii groase, se elimina samburii si se taie apoi in cuburi.

Intr-un vas cu apa dinainte pregatita, se introduc frunzele de menta impreuna cu lamaiele si se dau la foc timp de zece minute. Se iau de pe foc si se lasa la macerat timp de 24 de ore.

Dupa acest timp, se strecoara, se adauga zaharul in zeama obtinuta, se fierbe pana cand amestecul capata o oarecare consistenta, se inglobeaza menta si lamaiele si se continua fierberea pana cand se leaga dulceata.

Dulceata fiebinte se introduce in borcane preincalzite in cuptor si se acopera imediat cu capace etanse. Apoi, se lasa borcanele sa se raceasca incet si, cand s-au racit, se pun in camara unde pot sta pana la Craciun, la Paste sau pana apare din nou menta urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#beneficii menta, #beneficii dulceata menta, #reteta dulcea menta , #sanatate