Raspunsuri la intrebari stanjenitoare despre sani

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 18:17
20903 citiri
Raspunsuri la intrebari stanjenitoare despre sani
Womansday

Odata cu inaintarea in varsta, sanii sufera mai multe schimbari, fie ca e vorba de ceva temporar, cum ar fi simptomele premenstruale sau cele care apar in timpul perioadelor de gravidie si alaptare, fie ca e vorba de modificari permanente, cum ar fi cele cauzate de gravitatie (lasarea si deformarea sanilor).

Indicat este ca fiecare femeie sa fie atenta la modificarile care apar in timp si sa verifice intotdeauna cerand ajutorul unui medic daca acestea sunt normale sau reprezinta un semnal de alarma (pot fi simptome de cancer).

Womansday.com iti ofera insa si cateva raspunsuri la intrebari care pot fi destul de stanjenitoare, macar ca punct de plecare pentru eventualele investigatii.

1. Sunt normale durerile de sani?

Inaintea menstruatiei si chiar in timpul acesteia durerile de sani sunt absolut normale, cu conditia ca ele sa dispara dupa terminarea menstruatiei. Daca persista insa, trebuie sa mergi la un medic cat mai urgent. Poate fi vorba de o infectie sau chiar de o tumoare.

In ce priveste durerile din preajma menstruatiei acestea pot sa apara mai ales la femeile care au sani fibrochistici. Aceasta este o afectiune des intalnita, respectiv cand tesuturile sanilor sunt noduroase si mai predispuse la inflamatii.

Evitarea cafeinei (gasita in cafea si cola, in special) ajuta la ameliorarea acestor dureri. De asemenea, poti cere sfatul medicului pentru a-ti prescrie un tratament cu vitaminele B6 si E.

2. Este normal sa fie foarte sensibili?

Sanii sunt influentati de fluctuatiile hormonale care au loc pe parcursul fiecarui ciclu menstrual. In zilele care preceda aparitia menstruatiei modificarea nivelurilor de estrogen si progesteron provoaca o serie de schimbari, printre care se numara si largirea canalelor mamare si umflarea sanilor.

De asemenea, tot inainte de menstruatie, receptivitatea la stimulii sexuali poate fi mai mare. Toate aceste senzatii sunt absolut normale si trec dupa terminarea menstruatiei. Daca ti se pare insa ca sunt foarte neplacute, poti merge la un medic pentru a-ti da un medicament antiinflamator, cum ar fi cele pe baza de ibuprofen.

3. Sunt normale scurgerile?

Acestea sunt firesti daca ai nascut de curand insa, daca nu te afli in aceasta situatie si observi o scurgere de lichid dintr-unul sau din ambele mameloane nu este in regula. Ai putea avea o tumoare la nivelul sanilor sau una care sa preseze glanda pituitara. In mod clar insa trebuie sa mergi la un medic.

4. Este normal ca unul din sani sa fie mai mare?

Potrivit unor statistici oficiale, aproape jumatate dintre femeile din intreaga lume au un san mai mic si unul mai mare. Diferentele de marime sunt absolut normale, iar acestea exista si la membre spre exemplu, doar ca de cele mai multe ori sunt imperceptibile.

Deocamdata nu s-a descoperit care ar fi cauza acestor diferente. In cazul in care observi insa o modificare subita de marime trebuie sa mergi la un specialist deoarece poate fi vorba de o infectie sau un chist.

5. Este normala sa creasca fire de par in jurul mameloanelor?

Multe femei au cateva fire de par in jurul mameloanelor si nu este ceva grav, aparitia acestora fiind determinata de schimbari hormonale (pot fi mai multe in perioada pubertatii, a perimenopauzei si a menopauzei). Ele pot fi indepartate la fel ca si firele din alte locuri de pe corp (smulse cu o penseta sau cu ceara, daca suporti, ori eliminate cu laser).

Daca remarci insa ca au inceput sa iti creasca fire de par si nu te afli intr-una din perioadele mentionate si, mai mult, ai observat si ca ciclurile menstruale au devenit neregulate, trebuie sa mergi la un doctor deoarece poti avea sindromul ovarului polichistic.

6. Sunt normale mameloanele aplatizate?

Aproape 15% dintre femei au sfarcuri aplatizate care reactioneaza insa la diversi stimuli (cum ar fi la frig sau cand apar senzatii de excitare). Daca asa le-ai avut dintotdeauna nu este nicio problema, insa daca schimbarea este relativ recenta este bine sa mergi la un medic.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#raspunsuri intrebari sani, #informatii stanjenitoare sani, #raspunsuri intrebari stanjenitoare sani , #sanatate