Ziare.com

Regimul alimentar sanatos dus la extrem poate fi periculos

Luni, 20 Iulie 2009, ora 23:17

   

Regimul alimentar sanatos dus la extrem poate fi periculos
Ce poate fi rau in a alege un regim alimentar sanatos? Ai putea spune ca nimic. Atunci cand preocuparea pentru sanatate devine o obsesie insa, dieta devine periculoasa.

Un doctor din Colorado, Steven Bratman, foloseste termenul "ortorexie" pentru a desemna tulburarea ce apare la pacientii care au o obsesie pentru regimul alimentar sanatos. Daca anorexicii incearca constant sa slabeasca si nu mai mananca deloc in acest scop, "ortorexicii" se abtin de la anumite tipuri de mancare, fiind ferm convinsi ca astfel vor ramane sanatosi si "puri", arata Lime.com.

Problema a mai fost observata si de alti medici, pe masura ce moda "mancatului sanatos" se raspandeste. Cum diferentiezi insa intre o persoana care mananca sanatos si una care face exces de zel? In primul rand este vorba de motivatie.

"O persoana care mananca sanatos o face pentru ca vrea sa aiba un corp sanatos si sa se bucure de viata. Alte persoane sunt motivate de teama - teama de moarte, de boli, de imperfectiuni, de ceea ce cred altii sau de frica de a lua in greutate", spune Jessica Setnick de la UnderstandingNutrition.com.

Aceste persoane manifesta lipsa de flexibilitate, iritabilitate, fac mereu liste cu alimente "bune" si alimente "rele" si critica mereu obiceiurile alimentare ale altora.

Pericolele de sanatate care apar sunt serioase: ortorexicii nu consuma destule alimente bogate in calorii si de aceea simt constant nevoia sa manance. Obsesia pentru alimentatie le reduce productivitatea si pofta de viata. In genere, cei care au astfel de probleme trebuie sa viziteze urgent un cabinet psihologic.

(L.S.)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5296 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor