Reguli de sanatate care nu sunt bune pentru oricine. Afla exceptiile

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 18:03
3581 citiri
Reguli de sanatate care nu sunt bune pentru oricine. Afla exceptiile
Foto: alwaysnewyou

Unele dintre cele mai populare reguli de sanatate, despre care citesti sau pe care le auzi adesea, nu sunt recomandabile oricarei persoane. Unele sfaturi "de bine" nu trebuie aplicate in unele cazuri, chiar daca putine. Si asta tocmai pentru ca ele sunt indicate pentru cea mai mare parte a populatiei, insa nu pentru toata lumea. Raman, astfel, persoanele-exceptii, cazurile despre care se discuta destul de rar, si care pot avea probleme daca se conformeaza acelor reguli.

Prevention a cerut parerea mai multor experti pentru a afla care sunt aceste exceptii. Iata, mai jos, cateva sfaturi de sanatate care sunt bune pentru cei mai multi oameni, dar nu pentru toti (in unele situatii nu sunt suficiente).

1. Plimbarile in aer liber reprezinta un mod simplu si bun de a face putina miscare

Exceptia: daca ai boli de inima si este o zi cu o atmosfera incarcata, cu smog

Studiile au aratat ca micile particule din aer din timpul unei zile cu o atmosfera incarcata pot creste riscul unui infarct. Intr-o astfel de zi, in cazul in care suferi de boli de inima, este mai bine sa faci miscare in interior.

2. Orice tip de miscare conteaza, inclusiv treburile gospodaresti

Exceptia: daca vrei sa previi sau sa tratezi o boala de inima

E drept, orice activitate e mai buna decat nimic, dar, in cazul in care vrei sa previi sau sa tratezi o boala de inima, este important sa stii ca gradinaritul, spre exemplu, nu va lucra probabil suficient de mult sau de intens inima pentru a reduce riscul formarii unor cheaguri pe artere, al unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

In schimb, 30 de minute de exercitii fizice moderate ca intensitate, executate de 4-5 ori pe saptamana, vor reduce semnificativ riscul problemelor de inima enumerate. Un studiu realizat cu ajutorul a aproximativ 40.000 de femei a aratat ca mersul in ritm mai rapid, cel putin doua ore pe saptamana, a injumatatit riscul instalarii bolilor de inima.

3. Inotul este exercitiul cardio ideal

Exceptia: daca ai astm

In cazul in care ai astm, inotul intr-o piscina poate declansa un atac din cauza clorului cu care este tratata apa. Iar la copii poate chiar sa mareasca riscul dezvoltarii acestei boli. Daca ai astm, apeleaza la alt tip de exercitiu cardio, sau, cand se poate, la inot in afara unei pisicine cu clor. De asemenea, daca ai un copil cu varsta sub 7 ani si care are alergii, nu-l duce la o pisicina cu apa care are un miros puternic de clor.

4. Consuma o multime de legume cu frunze verzi

Exceptia: daca iei warfarina (anticoagulant)

Aceasta previne formarea cheagurilor de sange, care sunt foarte periculoase, prin blocarea actiunii vitaminei K, vitamina care, in cantitati prea mari, poate fi riscanta.

Iar aceasta se gaseste in special in legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza kale, deci nu consuma mai mult de o portie din acestea intr-o zi.

5. Bea cel putin opt pahare cu apa in fiecare zi

Exceptia: daca ai probleme in controlarea vezicii urinare

In cazul in care nu iti mai poti controla usor vezica urinara si ti se intampla sa ai din cand in cand scurgeri de urina, poti incerca sa bei mai putine lichide. Intreaba insa un medic cam cat ar trebui sa bei si nu iti face griji daca nu vei mai consuma acele opt pahare - aproximativ 20% din cantitatea necesara de apa o iei de regula din alimente, iar daca mergi sa urinezi la cel putin fiecare opt ore, si urina este doar putin colorata, cel mai probabil consumi suficiente lichide.

6. Incearca sa iti reduci tensiunea arteriala cat mai mult

Exceptia: daca ai boli ale arterelor coronare

Sa iti mentii tensiunea in jur de 120/80 te poate ajuta sa eviti un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar ai grija sa nu scada mai mult de atat. Si asta deoarece, in cazul in care ai boli coronariene, ai nevoie de un pic mai multa presiune pentru ca sangele sa fie impins prin vasele ingustate.

Daca insa suferi de boli coronariene, dar ai fost supus deja unei angioplastii - pentru a curata vasele obstructionate, sau unui by-pass, pentru a redirectiona sangele pe o alta artera, sanatoasa, tensiunea arteriala scazuta nu pare a fi riscanta.

7. Ia-ti nutrientii necesari din alimente, nu din suplimente alimentare

Exceptia: daca esti vegetarian

Daca nu consumi oua sau lapte s-ar putea sa ai nevoie de suplimente pentru a oferi organismului o cantitate suficienta din vitaminele B12 si D. Recomandarile uzuale pentru vegetarieni sunt de 6 mcg de B12 si de 1.000 - 2.000 de UI din vitamina D, dar intreaba totusi si un medic, pentru a fi sigur ca aceste indicatii sunt potrivite si pentru particularitatile organismului tau.

De asemenea, daca esti vegetarian si simti ca obosesti usor, fa-ti o analiza pentru a verifica nivelul de fier din sange.

8. Ia medicamente antiinflamtoare nesteroidiene pentru dureri cronice

Exceptia: daca ai 65 de ani sau peste

Principalul risc legat de aceste medicamente, cum sunt cele pe baza de ibuprofen, este ca pot cauza ulcer la stomac si hemoragii interne, iar pericolul creste substantial cu varsta. De fapt, aproape toate decesele din cauza unor hemoragii legate de medicamente antiinflamtoare nesteroidiene apar la persoanele in varsta.

Daca ai peste 65 de ani si ai si dureri cronice, intreaba un medic ce medicamente sa iei pentru ameliorarea suferintei. O optiune ar fi acetaminofenul sau corticosteroizii (ai grija insa sa nu consumi alcool - chiar si o cantitate mica, un pahar de vin spre exemplu, poate face rau).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#reguli sanatate, #exceptii reguli sanatate, #reguli sanatate periculoase , #sanatate