Renuntati la "Dr. Google" si mergeti la medic

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 15:35
2483 citiri
Renuntati la "Dr. Google" si mergeti la medic

Tot mai multi oameni apeleaza la "Doctorul Google" in loc sa merga la medicul specialist. Rezultatul? Analize interpretate incorect, diagnostice puse gresit, in fata calculatorului, si, bineinteles, efecte neplacute asupra sanatatii.

De exemplu, conform unui studiu publicat in luna iulie in Journal of Bone and Joint Surgery, informatiile care apar pe Internet privitoare la sanatatea oaselor si articulatiilor sunt extrem de variate din punct de vedere al calitatii si acuratetii, iar cele mai periculoase sunt cele aparute pe site-urile personale si pe blogurile nespecialistilor, scrie Daily Mail.

"Motivul pentru care am realizat acest studiu a fost acela ca din ce in ce mai multi pacienti se prezinta la medic inarmati cu o serie intreaga de informatii culese de pe Internet, mai mult sau mai putin corecte", a declarat medicul ortoped Madhav A. Karunakar, unul dintre autorii studiului.

Acestia au selectat zece dintre cei mai buni specialisti in medicina sportiva si i-au rugat sa cerceteze informatiile ce pot fi regasite frecvent cu ajutorul motoarelor de cautare cele mai folosite, Google si Yahoo.

Cele mai bune informatii s-au dovedit a fi cele furnizate de organizatiile non-profit, de institutiile academice sau de site-urile specialistilor sau unde informatiile sunt furnizate de specialisti.

La polul opus, s-au aflat articolele aparute in ziare si pe site-urile personale.

Studiul a mai scos la iveala ca site-urile comerciale, sponsorizate de companiile farmaceutice, sunt numeroase, dar informatiile furnizate sunt deseori incomplete.

"Am constatat cu neplacere ca aceste site-uri rareori mentioneaza riscurile si complicatiile la care se expun pacientii in cazul in care utilizeaza produsele lor, in scopul de a le promova", a mai explicat medicul.

Astfel, atat medicii, cat si pacientii trebuie sa fie constienti ca nu tot ceea ce se scrie pe Internet este adevarat sau complet. In plus, doctorii ar trebui sa fie pregatiti sa le explice bolnavilor in detaliu care sunt problemele cu care se confrunta in realitate, sa fie deschisi la dialog, chiar daca pacientii, influentati de ceea ce au aflat deja de pe net, pun sub semnul intrebarii calitatea actului medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#informatii sanatate internet, #diagnostic afectiuni Internet , #sanatate