Sanatate la-ndemana: Ce trebuie sa stie o persoana care poarta lentile de contact

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:25
3868 citiri
Sanatate la-ndemana: Ce trebuie sa stie o persoana care poarta lentile de contact
Foto: Videt

Atunci cand purtam lentile de contact, ne gandim mai mult la beneficii, dar de multe ori se intampla sa neglijam anumite aspecte legate de igiena sau sa nu respectam cu exactitate perioada de valabilitate a lentilelor.

Doctorul Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog in echipa Videt, ofera pentru cititorii Ziare.com cateva sfaturi despre purtarea corecta si sanatoasa a lentilelor de contact.

Nu uita sa-ti faci controlul anual de rutina

Incepe cu un control oftalmologic de rutina. Chiar daca simti ca dioptriile tale nu s-au modificat sau nu ai simptome de afectiuni oculare, controlul de rutina te va asigura ca totul este in regula si iti va permite sa previ afectiuni viitoare.

"Este foarte important ca o data la un an sa mergem la un consult oftalmologic de rutina chiar daca nu prezentam simptome. La copii acest interval scade la sase luni", sustine doctorul Beatrice Voiculescu.

Dus cu lentilele de contact? Afla si alte obiceiuri nocive!

Nu purta lentilele de contact mai mult decat iti recomanda specialistul

Lentilele de contact au perioade de inlocuire diferite, in functie de tipul de lentila, de la o zi (lentile de unica folosinta), la un an. Aceste perioade trebuie sa fie respectate cu strictete. Verifica intotdeauna termenul de valabilitate si asigura-te ca lentilele nu sunt expirate.

"Daca lentila de contact este expirata sau este purtata dupa termenul ei de valabilitate, ochii sunt pusi in pericol si pot aparea simptome ca iritatie, roseata sau chiar infectii grave cum ar fi cheratita, conjunctivita sau abraziunile corneene", avertizeaza specialistul.

Respecta regulile de igiena atunci cand cureti si dezinfectezi lentilele de contact

Atunci cand cureti lentilele de contact trebuie sa te asiguri ca o faci intr-un mediu curat, ca folosesti solutiile potrivite si ca respecti pasii de curatare. Cel mai important lucru pe care cei mai multi purtatori de lentile de contact il ignora este spalatul pe maini.

"Trebuie sa te asiguri ca mainile sunt perfect curate si uscate pentru a evita riscul de a transporta germeni si bacterii catre ochi", atrage atentia doctorul.

Ia masurile potrivite de precautie in sezonul alergiilor pentru a evita alergiile oculare

Primavara este sezonul alergiilor oculare, iar purtatorii de lentile de contact sunt cei mai afectati. In lunile aprilie-mai, copacii incep polenizarea intr-un mod agresiv. Polenul este unul dintre cei mai puternici iritanti pentru ochi.

"In perioada de primavara, ochii sunt afectati de alergeni ca polenul ierbii, al florilor si praful din aer. Contactul cu acesti alergeni trebuie evitat pe cat posibil, iar in cazul in care apar simptome, trebuie consultat medicul specialist, de urgenta", subliniaza Beatrice Voiculescu.

Beatrice Voiculescu

Medic specialist oftalmolog Videt

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Cum sa porti lentilele de contact, #sfaturi lentile contact, #lentile contact , #sanatate