Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele bolilor de ficat

Luni, 16 Iunie 2014, ora 11:48
18102 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele bolilor de ficat
Foto: Arhiva personala

De obicei, bolnavii de ficat nu au nici un fel de simptome, uneori persoana in cauza fiind diagnosticata direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci.

Acest lucru de intampla in special din cauza faptului ca rezervele functionale hepatice sunt foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar lipsa functionarii unei parti nu da simptome, pentru ca restul preia functiile zonelor distruse.

In mod normal o persoana poate trai in conditii bazale daca functioneaza a zecea parte din ficat, iar atunci cand o persoana doneaza pentru transplant, ramane cu doar o treime de ficat, fara a avea nici un fel de simptome sau problema, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Simptomele sunt nespecifice in formele usoare de boala

Ficatul este cel mai important organ care asigura detoxifierea organismului si printre altele un rezervor de energie (glicogen, care este forma de stocare a glucozei), vitamine, fier, etc.

Atunci cand functia de detoxifiere hepatica este alterata, iar rezervele de energie reduse mult, apar simptomele, care, de obicei, nu sunt specifice. Cel mai frecvent apare oboseala aparent inexplicabila care ingrijoreaza pacientul care se gandeste imediat la o boala de ficat, desi in practica medicala oboseala, de obicei, nu reprezinta un simptom de boala, ci de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, iar atunci cand oboseala este data de o boala este, de obicei, vorba de anemie, boala de inima, de plaman sau - mai rar - de cancer.

Somnolenta nejustificata este un alt simptom in bolile hepatice care apare din cauza unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat, iar scaderea poftei de mancare (anorexia) este o reactie de respingere a alimentatiei de un organism la care ficatul bolnav nu participa eficient la procesele de digestie; scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie in formele mai avansate de boala de ficat.

Simptome in formele avansate

Alte simptome care apar in formele mai avansate de boala sunt legate mai direct si evident de ficat. Problemele care apar in metabolizarea sau eliminarea reziduurilor rezultate din degradarea hemoglobinei (bilirubina) pot duce la icter, urina colorata catre portocaliu din cauza trecerii unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare, scaunele decolorate cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza, ci se elimina prin urina sau piele. Eliminarea bilirubinei prin piele poate duce la mancarime de piele (prurit).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara

Daca boala evolueaza catre ciroza, ficatul nu mai sintetizeaza factorii care contribuie la coagularea sangelui si poate sa apara sangerare la nivelul gingiilor la periaj sau vanatai pe piele.

Lipsa de metabolizare a hormonilor feminini la barbat (orice barbat are o cantitate de hormoni feminini) poate duce la caderea parului in special de pe piept, scaderea apetitului si potentei sexuale, marirea sanilor (ginecomastie), iar lipsa sintetizarii hepatice de proteine poate duce la edeme (umflarea picioarelor), ascita (lichid in abdomen).

Remarcati ca nu am mentionat durerea de ficat printre simptomele bolilor hepatice, deoarece aceasta apare extrem da rar.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala

Se poate pune diagnosticul de boala de ficat pe baza simptomelor?

Nu se poate pune diagnosticul de boala de ficat doar pe baza simptomelor, deoarece sunt frecvente situatiile de boli de ficat fara simptome si pentru ca daca exista simptome, acestea nu sunt specifice bolilor de ficat (apar si in alte boli).

De aceea, pentru a preciza corect diagnosticul unei boli de ficat este nevoie de investigatii suplimentare, incepand de la analize de sange si mergand pana la biopsia hepatica sau explorari similare.

Mentionez ca ecografia abdominala nu ajuta la diagnosticul hepatitei cronice, dar este utila in evaluarea steatozei, cirozei, tumorilor sau altor formatiuni hepatice, desi deseori pacientii se bazeaza pe ecografie in evaluarea unei hepatite cronice.

Cine se ocupa de bolile de ficat?

Desi poate intrebarea pare ciudata, mentionez ca specialitatea care se ocupa de bolile de ficat se numeste gastroenterologie sau hepatologie. Fac aceasta mentiune, deoarece in mod ciudat multi bolnavi de ficat nu se adreseaza pentru evaluare unui gastroenterolog, ci medicilor de boli infectioase - care trateaza doar infectiile hepatice - respectiv hepatita acuta virala cu icter.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Simptomele bolilor de ficat, #simptome boli ficat, #simptome boli, #doctor Alecse Valerian Ditoiu , #sanatate