Schimbari la nivelul picioarelor carora ar fi bine sa le dai atentie

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 12:00
44681 citiri
Schimbari la nivelul picioarelor carora ar fi bine sa le dai atentie
Foto: realbeauty

Starea in care se afla picioarele tale, indeosebi zona de la glezna in jos, poate oferi multe indicii despre sanatatea ta, daca esti atent la orice schimbare care apare la nivelul acestora.

Iar cum temperaturile au crescut, iar zona este expusa privirii, poti sa-ti sfatuiesti si apropiatii sa acorde mai multa atentie catorva aspecte, ce pot fi, uneori, semne de boala.

Dupa cum informeaza Caring, iata cateva semne si ce pot spune ele despre sanatatea ta.

1. Mici gauri pe unghiile degetelor

In pana la 50% din cazurile de psoriazis (boala de piele), apar si mici gauri pe unghiile degetelor de la picioare. In plus, la mai mult de trei patrimi din cei cu artrita psoriazica, o boala legata de psoriazis care afecteaza incheieturile si pielea, apare aceasta schimbare.

Totodata, unghiile se ingroasa si pot deveni galbui-maronii sau cu pete portocalii, iar articulatia din apropierea unghiei poate fi rosie si inflamata.

Atat psoriazisul, cat si artrita psoriazica pot fi tratate medicamentos, mai ales daca tratamentul incepe devreme.

2. Incapacitatea de a ridica laba piciorului

Daca nu reusesti sa ridici laba piciorului cand mergi sau stai jos inseamna ca s-a produs o deteriorare la nivelul unui muschi sau al unui nerv. De asemenea, aceasta problema poate fi cauzata de anumite medicamente pentru chiomioterapie si poate fi insotita de durere si amorteala.

Uneori, durerea poate fi simtita in partea de sus a piciorului sau chiar in partea inferioara a coloanei vertebrale, unde un nerv este comprimat (din cauza unei tumori sau a unei deteriorari).

In unele cazuri, piciorul este mai mult tarat cand persoana merge, fiind absolut necesar sa mergi la un medic. Problema poate fi complet reversibila sau permanenta, in functie de cauza si de tratament.

3. Piele uscata si mancarimi

Boala numita piciorul atletului este o infectie fungica si incepe de obicei cu o piele uscata si cu mancarimi, iar apoi evolueaza cu inflamatii si basicute. Cand basicutele se sparg, infectia se raspandeste. Apare de obicei in zonele dintre degete iar apoi se poate raspandi si la talpi si chiar la alte parti din organism, cum ar fi la subrat, de obicei din cauza scarpinatului.

Daca infectia este moderata, trece, in cazul in care te speli des pe picioare si le mentii uscate, folosind pudra de picioare in incaltari si sosete. Daca nu observi insa nicio imbunatatire in doua saptmanai sau apare o inrautatire, mergi la un medic pentru a-ti fi prescris un tratament.

4. Dureri la mers

Fracturile de stres (mici fisuri ale osului), nediagnosticate, sunt o cauza comuna a durerilor de picioare. Disconfortul poate fi simtit pe partile laterale ale picioarelor, pe talpi sau peste tot.

Aceste fracturi ar putea fi cauzate de o alta problema de sanatate nedescoperita, cum ar fi osteopenia (o reducere a densitatii osoase optime, mai ales la femeile de peste 50 de ani) sau un tip de malnutritie - o deficienta de vitamina D, o problema in absorbtia calciului sau anorexie.

Unele persoane mai rezistente la durere au suportat chiar si un an fracturile de stres. E bine, insa, sa mergi la un medic pentru orice durere.

5. Durere ascutita in calcaie

Fasciita plantara este o inflamatie a fasciei plantare - un ligament asezat intre calcai si degete - care apare din cauza faptului ca fascia este intinsa mai mult decat capacitatea ei. Durerea incepe la primul pas pe care il faci dimineata si adesea se intensifica pe parcursul zilei. Este de obicei concentrata intr-un calcai, dar poate aparea si in ambele, putand chiar radia in intreaga zona.

Fasciita plantara poate aparea daca alergi prea mult, daca sari prea mult, daca nu oferi piciorului suportul necesar - adica daca mergi descult prea mult, porti incaltari prea uzate ori slapi - , daca te-ai ingrasat sau daca mergi mult pe suprafete dure.

In cazul in care durerea persista mai mult de cateva saptamani sau pare sa se inrautateasca, mergi la un medic. Evita incaltarile cu partea interioara a talpii plata (trebuie sa fie usor ridicata pentru a sustine scobitura piciorului).

6. Schimbarea culorii degetelor

Pe vreme rece, boala Raynaud poate face ca extremitatile (degetele, nasul, buzele, lobii urechilor) sa devina albe, apoi albastre si apoi rosii, dupa care sa revina la culoarea lor normala. Femeile si persoanele care traiesc in zone reci sunt mai expuse riscului de a face aceasta boala, care apare de regula inainte de 25 de ani sau dupa 40. Stresul, de asemenea, poate declansa atacuri caracteristice bolii.

7. Modificari provocate de incaltari prea uzate

Daca incaltarile tale de zi cu zi sunt vechi de cativa ani sau ai mers circa 560-800 de kilometri cu ele te poti alege cu diferite probleme cum ar fi basicute - daca sunt prea stramte, inflamatii - daca sunt prea largi, dureri de calcaie - daca talpa nu mai ofera suportul potrivit pentru picior.

Persoanele in varsta sunt mai expuse riscului de a avea asfel de probleme deoarece obisnuiesc sa poarte incaltaminte veche, fie din neglijenta, fie din lipsa banilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#boli picioare, #boli talpa, #probleme picioare, #sanatate picioare, #piciorul atletului, #boala Raynaud , #sanatate