Secretul din tinerete pentru o memorie buna si o gandire proaspata

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 19:50
5106 citiri
Secretul din tinerete pentru o memorie buna si o gandire proaspata
Foto: 4li.co

Persoanele cu varste cuprinse intre 43 si 55 de ani dau dovada de prospetime in gandire, daca in timpul tineretii au facut cu regularitate exercitii cardio-vasculare, arata rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Minnesota-Minneapolis.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, in prima faza a studiului, cercetatorii au testat 2.747 de tineri sanatosi cu varste sub 25 de ani, timp de un an. Dupa 20 de ani, aceiasi subiecti au fost pusi din nou pe banda de alergat, tot pe o perioada de un an. Dupa alti 5 ani, subiectii au fost supusi unor teste cognitive, cu ajutorul carora s-au masurat functia executiva a creierului, memoria verbala si viteza psihomotorie, adica relatia dintre activitatea fizica si abilitatile de gandire, arata Medical News Today.

"Acest este inca un important studiu care ar trebui sa le readuca aminte adultilor tineri despre beneficiile activitatilor sanatoase pentru inima, precum alergatul, inotul, plimbatul cu bicicleta sau exercitiile cardio la sala de fitness", sustine profesorul David Jacobs Jr.

In timpul testelor, participantii au alergat pe banda pana la epuizare, cu scopul de a simula cat mai bine un test de stres pentru sistemul cardiovascular. In prima faza a studiului, acestia au putut alerga, in medie, aproximativ 10 minute. Dupa 20 de ani, subiectii au obtinut timpi cu pana la 3 minute mai mici.

Fiecare minut in plus petrecut pe banda de alergat a influentat rezultatul testelor cognitive facute ulterior. Astfel, cei care au rezistat mai mult, au putut asocia mai bine numere cu simboluri sau au putut sa-si aminteasca mai multe cuvinte in timpul testelor de memorie.

Potrivit profesorului Jacobs, creierul are nevoie de o cantitate mare de oxigen, pe care o obtine prin vasele de sange. Aceasta ar fi si explicatia pentru care activitatile fizice benefice sistemului cardio-vascular sunt eficiente si pentru activitatea creierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#exercitii cardio, #exercitii memorie, #banda alergat , #sanatate