Cele mai grave boli pe care le poti face din cauza sedentarismului. Solutii ca sa faci miscare, oricat ai fi de ocupat

Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 04:00
12746 citiri
Cele mai grave boli pe care le poti face din cauza sedentarismului. Solutii ca sa faci miscare, oricat ai fi de ocupat
Foto: Facebook/Shutterstock

La nivel global, inactivitatea fizica este cel de-al patrulea factor de risc pentru mortalitate, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Absenta sportului are un efect negativ asupra sanatatii noastre fizice, precum si asupra productivitatii.

Dar cum ne putem mentine in forma, daca lucram in fiecare zi intr-un birou, cate cel putin 8 ore? In plus, multi angajati merg cu masina pana la serviciu, se asaza la birou, iar apoi revin acasa tot cu masina.

In ultimii ani, specialistii au demonstrat ca exista o legatura directa intre sederea prelungita si riscul unor afectiuni cronice de sanatate.

Aceste riscuri se aplica atat in cazul unor perioade lungi de stat neintrerupt, cat si in cazul unei sederi mai scurte ca durata, daca in timpul ei nu exista o pauza de cel putin 15 de minute.

Mai mult, chiar daca, dupa ore intregi petrecute la birou, unele persoane fac activitati fizice precum mersul la sala sau o plimbare prin parc, acestea nu anuleaza efectul orelor petrecute pe scaun, avertizeaza specialistii.

Este deja stabilit de nenumarate studii ca sedentarismul creste riscul bolilor cardiovasculare, diabetului si mortalitatii in general. Mai mult, in combinatie cu obezitatea, poate favoriza anumite tipuri de cancer, precum cel ovarian, endometrial si de colon.

Paradoxal, in secolul vitezei, sedentarismul este mai periculos ca niciodata. Tehnologia moderna ne permite sa rezolvam multe probleme direct de pe laptop, tableta sau telefon mobil, economisind astfel timp. Acum nu mai este necesar sa ne deplasam pentru plata facturilor si nici macar pentru cumparaturi sau job.

Economisim timp, dar nu mai facem miscare. Ne petrecem cea mai mare parte a zilei pe scaun - fie in mijloace de transport, fie in masina personala, fie la birou - si nu ne dam seama cat de periculos este asta pentru sanatate.

Potrivit unui studiu recent, stilul de viata sedentar este mult mai periculos pentru sanatate chiar decat fumatul, noteaza Docbook.

Riscurile sedentarismului

Obezitatea

Cei care au munca de birou si petrec mult timp pe scaun, cu ochii in laptop, au tendinta de a manca in timp ce muncesc - unii chiar nu isi permit nici macar o pauza de masa mai lunga de 15 minute. Astfel ca mananca in timp ce muncesc, cel mai adesea lucruri complet nesanatoase (fast-food, dulciuri, snacksuri). Astfel ajung sa asimilize mult mai multe calorii decat consuma, iar acestea se "depoziteaza" in organism, sub forma grasimi in exces.

Diabetul zaharat

Conform cercetarilor, exercitiile fizice intensive pot imbunatati semnificativ capacitatea organismului de a regla cantitatea de zahar din sange. Lipsa activitatii fizice duce la cresterea volumului de glucoza, functia pancreasului (care secreta insulina) fiind suprasolicitata. Aceste lucruri cresc riscurile de instalare a diabetului de tip 2.

Bolile de inima

Un stil de viata sedentar incetineste circulatia sangelui si vasele de sange devin rigide si se pot bloca. In cazurile grave, acest lucru conduce la ateroscleroza si stop cardiac. Potrivit unui studiu, lipsa de activitate fizica la varsta de mijloc creste riscul decesului de boli cardiovasculare cu 52% la barbati si cu 28% la femei.

Osteoporoza

Inactivitatea prelungita duce la scaderea densitatii osoase. Membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Artrita si osteoporoza, caracterizate prin fragilitatea oaselor, sunt favorizate de un stil de viata sedentar.

Imbatranirea accelerata

Telomerii sunt secvente repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, care au rolul de a-i proteja pe acestia din urma de degradare. Pe masura ce imbatranim, telomerii sunt mai scurti si deteriorarea lor este asociata cu semnele fizice care apar la varsta mijlocie si cea inaintata. La persoanele inactive, telomerii se scurteaza mai repede decat la persoanele active, in concluzie, procesul imbatranirii se accelereaza, iar rata mortalitatii creste. Cercetatorii au descoperit, deasemenea, ca stresul influenteaza lungimea telomerilor si ca activitatea fizica se reduce nivelul de stres.

Solutii pentru combaterea sedentarismului

Potrivit recomandarilor OMS, adultii cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani ar trebui sa faca saptamanal minimum 150 de minute de miscare fizica, de intensitate moderata, cum ar fi mersul pe jos intr-un ritm mai rapid. Cei care fac 300 de minute de miscare pe saptamana se bucura de avantaje suplimentare pentru sanatate, precum un risc scazut de a face cancer de san sau de colon, diabet sau accident vascular cerebral.

Pentru a diminua consecintele negative ale unui loc de munca sedentar, specialistii in medicina muncii recomanda ca spatiul de lucru al angajatilor sa fie astfel organizat incat acestia sa fie liberi sa se miste cu cat mai multa usurinta. O varianta este, de pilda, sa puneti cosul de gunoi pentru hartii pe coridor, pentru a fi siliti sa va ridicati in picioare si sa va deplasati macar cativa pasi, de fiecare data cand aveti ceva de aruncat.

O alta sugestie este sa lucrati si stand in picioare. Solutia este simpla: un raft sau un sertar pot servi pe post de birou. Schimbarea frecventa a pozitiei poate ajuta la respectarea asa-numitei reguli 40-15-5: 40 de minute de stat jos, 15 minute de stat in picioare si cinci minute de miscare.

Daca aveti dificultati in a va concentra, este de mare ajutor sa faceti o mica plimbare pe-afara. Timpul petrecut in aer liber elibereaza blocajele mentale.

Facand in mod regulat mici exercitii - de fiecare data cand mergeti la toaleta, de exemplu - puteti impusca doi iepuri dintr-un foc: va relaxati corpul si va imbunatatiti concentrarea. Folositi-va imaginatia: de la rotatii ale mainilor si bratelor, capului si umerilor, pana la elongatii si chiar si sarituri, posibilitatile sunt nenumarate.

Legat de drumurile pana la toaleta, ele in sine ofera prilejul de a face un pic de miscare. Asadar, cu cat mai des, cu atat mai bine. Cea mai buna cale de a mari frecventa mersului la toaleta este sa beti multa apa - ceeace este, in sine, un obicei sanatos.

Oricum ar fi, aveti grija ca la fiecare ora de stat pe scaun, sa va plimbati cel putin zece minute. Setati-va alarma la telefon, sa va anunte sa luati o pauza de cinci minute, la fiecare jumatate de ora.

Deasemenea, dupa masa de pranz, faceti o plimbare de zece minute, iar seara, dupa cina, faceti o plimbare mai lunga. Incercati sa mergeti pe jos macar o ora pe zi, cumulat, si folositi scarile in locul liftului.

Daca va uitati la televizor, ridicati-va si plimbati-va prin casa pe durata pauzelor publicitare. Introduceti cateva minute de miscare ori de cate ori este posibil.

Nu va amagiti ca faceti sport seara - nu faceti. Iar cele doua ore petrecute la sala in timpul saptamanii nu sunt suficiente, daca in restul timpului stati cel putin opt ore nemiscati pe scaun.

Ganditi-va o clipa: dimineata, luati liftul, va urcati in masina, ajungeti la serviciu si stati la birou cel putin opt ore. Seara va asezati in fata televizorului sau stati cu ochii in telefon, pe Facebook. Daca adunati cate ore stati jos in fiecare zi, o sa va ia groaza.

Omul modern isi petrece trei sferturi din viata in sezut, desi corpul uman este construit pentru miscare. Medicii avertizeaza ca sedentarismul ne imbolnaveste mai repede decat am putea crede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
ele mai multe dureri și afecțiuni sunt resimțite la nivelul tălpilor, loc unde se găsesc centri nervoși corespunzători fiecărui organ și părți a corpului. De aceea, atunci când...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#sanatate, #sedentarism, #boli, #accident vascular cerebral, #infarct, #miscare , #sanatate