Semnale de avertizare pe care le pot da dintii despre sanatatea generala

Joi, 16 Februarie 2012, ora 07:00
62634 citiri
Semnale de avertizare pe care le pot da dintii despre sanatatea generala

Ca multe alte parti ale corpului, dintii si gingiile pot da indicii despre sanatatea generala. "Ceea ce vedem in gura poate avea un efect semnificativ asupra altor sisteme de organe si procese din organism, iar reversul este de asemenea adevarat: ceea ce functioneaza sistematic in corp se poate manifesta si la nivelul gurii", spune Anthony Iacopino, decan al Facultatii de Stomatologie din cadrul Universitatii din Manitoba, si purtator de cuvant al Asociatiei Dentare Americane.

Potrivit Caring, iata cateva semnale de avertizare pe care le pot da dintii.

1. Dinti aplatizati, uzati si durere de cap - semn de stres

Multe persoane obisnuiesc sa scrasneasca (dintii) in timpul somnului si nu sunt constiente de acest lucru, subestimand consecintele fizice pe care le poate genera stresul. "Scrasnirea dintilor noaptea este un semn comun de stres emotional sau psihologic", spune Iacopino. Iar din cauza scrasnirii dintii se pot aplatiza, uza - lucru care se poate vedea daca te uiti atent sau se poate simti cu limba. De asemenea, maxilarul poate sa doara din cauza incordarii.

Alte semne ale scrasnirii sunt durerile de cap, care pot radia si pe gat si in partea de sus a spatelui. Daca nu poti face nimic pentru a reduce stresul, desi acest lucru este foarte important, poti incerca cel putin sa folosesti o proteza dentara special creata pentru aceasta problema.

2. Dinti care se ciobesc sau se crapa usor - semn al refluxului gastroesofagian sau de bulimie

Indeosebi adultii in varsta sunt vulnerabili la a avea dinti care par sa se crape sau sa se sfarame, smaltul devenind subtire si aproape transparent. Insa eroziunea aceasta nu este o consecinta normala a imbatranirii, putand aparea la orice varsta.

Iar dezintegrarea dintilor este provocata de obicei de acidul care vine din stomac pe esofag, din cauza bolii de reflux gastroesofagian, o parte din el ajugand si la nivelul dintilor. Alte semne ale bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile stomacale si gura uscata.

Totodata insa, la persoanele tinere, dintii care se crapa sau se ciobesc usor pot fi un semn de bulimie (persoana in cauza isi provoaca frecvent varsaturi inainte ca mancarea ingerata sa fie digerata, ceea ce face ca acidul stomacal sa ajunga des in gura si, in timp, sa dezintegreze smaltul dintilor).

3. Ulcere bucale care nu dispar - semn de cancer bucal

Daca o rana deschisa din gura (provocata spre exemplu dupa muscarea obrazului din greseala, in timpul mesei) nu dispare intr-o saptamana sau doua, ar trebui sa mergi neaparat la un medic. "Toti ne ranim tesuturile orale, insa, daca o zona persista in a fi alba sau rosie (fata de rozul normal, sanatos), trebuie facuta o evaluare medicala pentru a exclude probabilitatea de cancer bucal", spune Susan Hyde, profesor de stomatologie in cadrul Universitatii din California.

Fumatorii au un risc de sase ori mai mare de a face cancer bucal, dar unul din patru cazuri apare la nefumatori. Iar rata de supravietuire in urma unui astfel de cancer este de doar 35%, in principal din cauza faptului ca este detectat adesea prea tarziu.

Alte semne constau in faptul ca ulcerele bucale tind sa fie iesite in relief si sa aiba margini rosii sau albe (sau si rosii si albe) si pot sta sub limba, unde sunt mai greu de vazut. De asemenea, pot aparea sangerari sau amorteala, dar uneori singurul semn este o rana care nu dispare.

4. Gingii care cresc peste dinti - semn al unor probleme de tratament medicamentos

Daca observi ca gingiile incep sa creasca pur si simplu peste dinti si iei medicamente pentru boli de inima, epilepsie sau pentru a suprima sistemul imunitar (inainte de un transplant spre exemplu), trebuie sa spui unui doctor, fiind un semn ca dozajaul trebuie schimbat. Cresterea gingiei peste dinte poate face ca perierea si folosirea atei dentare sa fie dificile, iar uneori gingiile pot acoperi integral dintii.

5. Gura uscata - semn al mai multor probleme si afectiuni

O uscaciune la nivelul gurii poate fi cauzata de multe probleme, de la deshidratare si alergii pana la fumat si numeroase medicamente. Dar saliva insuficienta poate fi si un semn timpuriu al unor boli autoimune, putand fi vorba de diabet sau sindromului lui Sjogren.

Alte semne ale diabetului sunt sete excesiva, furnicaturi in maini si picioare, urinari frecvente, vedere incetosata si scadere in greutate. Iar in cazul sindromului lui Sjogren apare o uscaciune si la nivelul ochilor.

6. Albirea membranei de pe interiorul obrajilor, in gura - semn al lichenului plan

Lichenul plan este o boala de piele a carei cauza este necunoscuta si care tinde sa afecteze atat barbatii, cat si femeile cu varste cuprinse intre 30 si 70 de ani. Iar 70% dintre leziuni se vad la nivelul gurii, inainte sa apara pe alte parti ale corpului. Cele de pe interiorul obrajilor au un aspect albicios, dantelat (o alta zona in care iritatia poate sa apara este vaginul).

De asemenea, este important de stiut pentru cei care au proteze dentare ca, daca nu le curata adecvat, pot face pneumonie de aspiratie - o afectiune care apare adesea de la inhalarea unor particule ce se depun pe acestea, formand un fel de crusta. Daca sunt curatate cum trebuie, adica scoase zilnic din gura, periate si tinute intr-o solutie de curatare, cei care poarta astfel de proteze nu trebuie sa isi faca griji in privinta acestei boli.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dinti sanatate generala, #indicii dinti boli, #semnale dinti sanatate generala, #gura sanatate, #probleme dinti , #sanatate