Sfatul psihologului: Copilul meu prescolar

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 23:52
4190 citiri
Sfatul psihologului: Copilul meu prescolar

Sfaturile psihologului Cristina Calarasanu pentru cititorii Ziare.com

Am sa dedic acest articol, la cererea cititorilor, prescolaritatii si modului in care se dezvolta copilul in aceasta perioada deosebit de importanta. Spun acest lucru deoarece in aceasta perioada copilul este ca "burete" care absoarbe orice informatie, fiind un varf de creativitate si spontaneitate.

Intrebarea pe care ne-o punem este cum putem folosi aceasta disponibilitate a copilului si care sunt semnele care ne pot ingrijora.

Am sa incerc sa fac o legatura intre abilitatile copilului prescolar si activitatile in care ele pot fi valorificate.

Asimilarea unei cantitati mari de informatii - copilul este foarte interesat si tentat sa asculte tot ceea ce se spune in jurul sau, sa vada, sa exploreze, sa incerce, sa experimenteze. Aceasta disponibilitate crescuta a sa catre a fi deschis cunoasterii nu este o forma de invatare formala, ci mai degraba informala, in joaca, prin imitatie si in principal pe baza interesului si a placerii sale.

De aceea, atunci cand incercam sa impunem copilului sa invete anumite lucruri nu vom avea acelasi succes ca atunci cand sprijinim ceea ce ii place. Ii putem oferi carti, materiale, putem vorbi, citi impreuna cu el, il putem duce la muzee pentru a vedea de unde porneste interesul sau si cum il putem intelege noi.

Ceea ce ne-ar putea ingrijora ar putea fi refuzul copilului de a se arata interesat, lipsa oricarui interes sau dificultatea in a retine, in a lua o informatie din jurul sau. Este important sa ne dam seama daca este vorba doar de o inhibitie, de un protest sau de o dificultate cognitive

Dezvoltarea limbajului - in aceasta etapa, vocabularul copilului se imbogateste mult atat prin ceea ce primeste din afara sa (povesti, poezii, informatii) cat si prin capacitatea copilului de a descrie, de a inventa, de a imagina. Limbajul va fi un sprijin important in adaptarea sa sociala si scolara.

Este importanta trecerea de la limbajul copilului mic, la limbajul prescolarului, pentru a vedea daca copilul reuseste sa foloseasca mai multe cuvinte, are o fluenta, trece peste micile dificultati sau imperfectiuni de pronuntie.

Daca aceste dificultati se mentin si dupa varsta de 4 ani ( o pronuntie eronata, absenta limbajului, un limbaj sarac, un limbaj dezordonat etc) este nevoie sa cerem ajutorul specialistului psiholog sau logoped pentru a ajuta copilul sa depaseasca aceste dificultati si mai ales pentru a le intelege cauza lor.

Dezvoltarea imaginatiei - este perioada in care imaginatia atinge punctul sau maxim, copilul este undeva la mijloc intre un univers fantastic cu personaje si povesti si lumea reala. De multe ori, copilul ramane prin in aceasta lume imaginara care poate fi sursa unor povesti uimitoare, a unor desene sau a unor puneri in scena.

Este important insa ca pe masura ce creste, sa reuseasca sa diferentieze ceea ce este imaginar de ceea ce este real si cand pot fi folosite cele imaginare.

O data cu trecerea spre scolaritate, este necesar sa creasca aportul realului si sa scada cel al imaginarului pentru ca altfel copilul ca ramane prins in lumea lui si nu se va putea adapta cerintelor reale sau frustrarilor.

Profilarea aptitudinilor - este momentul cel mai indicat pentru a sesiza daca copilului ii plac anumite lucruri, daca le face cu indemanare, daca da dovada de originalitate sau chiar de performanta.

Este ocazia cea mai buna pentru a-l familiariza cu mai multe activitati, pentru a vedea care dintre ele i se potrivesc si unde se simte in largul sau.

Poate merge la dans, balet, limbi straine, calculator. Insa este important sa ramana doar la cele care ii plac si in conditiile in care observam ca exista inclinatie pentru unele dintre ele, ca este talentat, sa il sustinem si sa il sprijinim in dezvoltarea lor.

Pe de alta parte, implicarea in numeroase activitati, foarte variate,poate conduce la o suprasolicitare, la rezultate slabe, la confuzie si chiar la refuzul copilului de a mai desfasura aceste activitati.

Relatiile sociale - este foarte importanta implicarea copilului prescolar in activitati impreuna cu alti copii. Gradinita este un spatiu necesar dezvoltarii si maturizarii sale, dar si alte locuri de joaca sau intalniri cu copiii.

Este important sa ne dam seama cu se raporteaza la ei, daca este interesat de ei, daca are initiativa, daca reuseste sa vorbeasca cu ei, daca ii face placere, daca este agresiv, daca suporta ceea ce propun ceilalti sau vrea sa faca numai cum vrea el.

Relatia sociala este esentiala in dezvoltarea relatiilor scolare si in structura unui model de relatie atat cu adultii cat si cu copiii.

Va astept sa-mi impartasiti experientele voastre legate de copilul prescolar si sa le abordam impreuna in alte articole. Reamintesc parintilor de existenta Atelierului de joaca adresat prescolarilor in vederea dezvoltarii auntonomiei, cresterii increderii in sine, dezvoltarii comunicarii, creativitatii si spontaneitatii.

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copil prescolar, #probleme copil prescolar, #psiholog copil probleme , #sanatate