Sfatul psihologului: Copilul meu si schimbarile

Sambata, 06 Martie 2010, ora 18:30
18400 citiri
Sfatul psihologului: Copilul meu si schimbarile

Sfaturile psihologului Cristina Calarasanu pentru cititorii Ziare.com

In viata oricarei familii se produc adesea diferite evenimente si situatii care implica schimbarea. Fie ca parintii isi schimba locul de munca, ca familia isi schimba locuinta sau se muta in alt oras, fie ca se decide schimbarea gradinitei sau scolii copilului, aceasta schimbare este un moment important care are efecte asupra tuturor din familie, dar in special asupra copiilor.

Schimbarea este un moment care produce bulversare, nu mai este cum a fost pana atunci, iar acest lucru presupune capacitatea de adaptare la nou si de asimilare a schimbarilor. O sa va invit in randurile de mai jos sa ne aplecam asupra a cativa factori caracteristici unui moment de schimbare:

* Senzatia de imprevizibil - multi copii percep aceste schimbari ca pe ceva care se petrece peste noapte, despre care nu stiu nimic si la care nu s-au gandit. Uneori acestea sunt amintite si vorbite dinainte, insa cel mai adesea ele sunt anuntate ca niste decizii irevocabile, iar copilul resimte confuzie intre acceptarea impusa si surpriza acestei vesti.

Este foarte important ca atunci cand se pregatesc astfel de schimbari ele sa fie aduse la cunostinta copiilor, sa fie vorbite si traite impreuna in familie pentru a putea afla si trairile pe care le aduc ele.

* Noutatea - implica un efort crescut pentru a putea accepta ceea ce este diferit si a putea renunta la ceea ce a fost inainte. Rezistenta la schimbare este o reactie frecvent intalnita care apare tocmai datorita unui sentiment de nesiguranta provocat de nou.

Este necesara acomodarea treptata cu ceea ce este nou prin investirea lui, transformandu-l in ceva apropiat si personal din ceva strain.

* Senzatia de pierdere - schimbarea este traita si ca un abandon, ca o pierdere a ceea ce a fost inainte. Fie ca este vorba de un spatiu, de un grup sau de un anume stil de viata, ele sunt puternic investite afectiv si renuntarea la oricare dintre ele produce suferinta si furie.

Aceasta senzatie de pierdere poate produce reactii depresive sau agresive, dorinta de a fi cum era inainte de schimbare sau neaceptarea noii situatii prin negarea sau refuzul ei.

* Senzatia de dezordine - asa cum spuneam si la inceput, orice schimbare produce bulversare si confuzie prin faptul ca pentru o perioada par ca se pierd reperele atat de bine cunoscute.

Este vorba atat de repere exterioare, unde, cum, cand, cat mai ales de repere interioare, de a putea primi in interior ceea ce a venit nou si a-i face loc langa ceea ce era vechi.

Iata cateva din schimbarile cele mai des intalnite:

Schimbarea gradinitei sau a scolii - indiferent de motivul pentru care parintii aleg sa mute copilul la o alta gradinita sau scoala, aceasta mutare va avea un efect asupra copilului care o va trai intens ca pe o transformare in interiorul sau.

A pleca presupune o rupere de un anume mod de a functiona si din legaturile constituite cu ceilalti. A parasi un loc familiar si cunoscut pentru a intra intr-unul ostil si necunoscut unde copilul se va simti o buna perioada un intrus.

Triste, refuz, repros, esec, izolare, toate acestea pot fi reactii ale copilului la aceasta schimbare si este importanta comunicarea cu copilul pentru a putea afla si intelege ce simte si cum se petrece acomodarea si adaptarea.

Schimbarea locuintei - casa este un spatiu puternic investit de fiecare dintre membrii unei familii, spatiu care este asociat cu stabilitatea si siguranta. Schimbarea casei presupune o repozitionare a tuturor in noul spatiu unde fiecare va trebui sa isi caute un loc al sau si sa caute sa intre in relatie cu acesta.

Pentru copii conteaza foarte mult modul si locul in care sunt aranjate lucrurile in casa si in camera lor. Faptul ca le stiu acolo dintotdeauna la fel le confera un sentiment de siguranta. Mutarea in noua casa poate aduce cu sine neliniste, plans, teama sau imbolnaviri.

Schimbarea in alt oras sau in alta tara - este o schimbare majora, pentru ca presupune a lasa in urma tot ceea ce era cunoscut si a merge intr-un loc cu totul nou. Cand vorbim de alta tara, vorbim si de oameni care vorbesc o alta limba, ceea ce poate fi destul de inspaimantator si poate genera un refuz total si o izolare accentuata atat a copilului, cat si a familiei.

Este necesara o perioada lunga in care familia sa cunoasca locul, sa se recunoasca in acel loc si in acelasi timp sa isi pastreze vechile obiceiuri. Senzatia de a fi strain si de excludere este foarte prezenta.

Schimbarile pot aparea in multe momente si nu ne putem propune sa incercam sa le evitam sau sa le tratam cu indiferenta.

Ele trezesc sentimente si trairi foarte variate, tensiune, curiozitate, conflict, teama, confuzie si ceea ce puteam face este sa vorbim despre toate acestea si despre cum le simtim.

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#sfaturi copil probleme, #copil probleme adaptare , #sanatate