Sfecla rosie, un aliment-medicament miraculos

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 09:05
11397 citiri
Sfecla rosie, un aliment-medicament miraculos

Adesea privim in urma la stramosii nostri cu admiratie dar si cu putina invidie si, din documentele ramase din timpuri stravechi, incercam sa intelegem de ce acei oameni erau mai sanatosi si traiau mult mai mult decat se traieste azi.

Se intampla asta datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturala. Un asemenea regim alimentar le permitea oamenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani.

Cu siguranta, printre alimentele-medicament de care adesea s-a folosit sateanul, se numara si sfecla rosie, incepand chiar cu frunzele, pentru ca altfel, n-ar fi ajuns pana la noi atatea informatii despre proprietatile curative ale acestei legume care astazi nu prea se mai bucura de atentia meritata.

Sfecla rosie are in compozitia sa multe substante cu efect benefic pentru sanatate. Sfecla are in continutul ei o mare cantitate de fier fiind intrecuta doar de usturoi. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.

Zincul, este, de asemenea, prezent, in compozitia sfeclei. Datorita prezentei acestui element in alimentatie organelle de reproducere functioneaza bine, se previne aparitia cosurilor si a furunculozei, caderea parului si se asigura sanatatea unghiilor. Lipsa de zinc afecteaza, mai ales, vederea.

Manganul din compozitia sfeclei apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, elimina surplusul de apa din organism si ajuta in lupta cu scleroza. Iodul favorizeaza metabolismul si incetineste procesul de imbatranire. Celuloza din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia, trateaza obezitatea.

Datorita continutului bogat in substante benefice organismului, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Spre deosebire de alte legume, substantele vitale din sfecla nu se distrug prin prelucrare termica dar se recomanda sa fie consumata cruda, sub forma de salata sau suc.

Din doua kg de sfecla se obtine atata suc cat este necesar pentru trei zile. Sucul de sfecla rosie poate fi tinut la frigider dar baut la temparatura camerei. Sfecla rosie curata sangele si intareste imunitatea, trateaza constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea.

Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer este veche, de mii de ani. Consumul regulat de sfecla rosie, ca atare sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sfecla rosie sanatate, #sfecla rosie trateaza leucemia, #bors de sfecla rosie, #sfecla rosie pentru varsta a treia , #sanatate