Soarele, prieten sau dusman?

Luni, 08 Iunie 2009, ora 23:40
16431 citiri
Soarele, prieten sau dusman?
Foto: Methodsofhealing.com

Vara inseamna pentru foarte multi dintre noi anotimpul soarelui, al mersului pe plaja, la pescuit sau la padure cu prietenii. Expunerile indelungate insa pot transforma soarele dintr-un prieten foarte bun intr-un dusman de temut.

Razele ultraviolete, o componenta a radiatiei solare, distrug numerosi microbi, de la bacterii periculoase pana la ciuperci sau eczeme corporale, informeaza Associatedcontent.com.

Soarele care patrunde in fiecare camera are rolul de a purifica aerul si a elimina microbii. La nivelul pielii, razele de soare stimuleaza circulatia sangelui.

De asemenea, expunerile moderate la soare au efect benefic si asupra respiratiei si a glandelor salivare, pancreasului sau hipofizei.

Expunerea solara poate avea insa si consecinte daunatoare asupra organismului. Cele mai frecvente efecte nocive ale expunerii solare excesive sunt dezhidratarea si lesinul in forma sa cea mai pacatoasa, sub forma unui atac de cord sau cerebral.

Daca prima poate avea efecte negative majore asupra organismului intr-un termen lung, al doilea poate avea urmari fatale imediate.

Simptomele unui atac provocat de caldura sunt ametelile, lipsa transpiratiei, ritmul cardiac alert, dificultatile in respiratie, variatii ale tensiunii, senzatiile de greata si chiar halucinatiile.

Caldura afecteaza foarte multe persoane, iar limita intre epuizarea normala a organismului expus razelor solare si un atac este una foarte fina, aproape insesizabila. Tocmai de aceea, in sezonul cald se impun masuri de prevenire a acestor efecte daunatoare, si nu de tratare.

Remedii naturale si masuri de prim ajutor

Prima si cea mai importanta masura de prim ajutor in cazul persoanelor afectate de caldura este gasirea unui loc umbros, in care sa nu fie expuse soarelui puternic.

Lichidele joaca un rol foarte important in aceste cazuri. Alcoolul sau cafeaua sunt complet daunatoare, iar consumul de apa este vital.

Medicii recomanda persoanelor afectate de caldura bai cu apa calda doar, nu rece sau fierbinte. Trecerea brusca de la temperatura ridicata la una scazuta dauneaza organismului si tocmai de aceea aceasta se va face treptat.

Masajul este o alta forma de prim ajutor in cazul persoanelor afectate de caldura, pentru ca pot aparea carceii suparatori, mai ales in cazul copiilor.

Masarea muschilor contractati este foarte importanta pentru restabilirea circulatiei normale a sangelui in organism. Batranii sunt predispusi infarctului pe timp de vara, iar lichidele, locurile cu umbra si consumul de fructe sunt absolut necesare.

Daca senzatiile de greata si ameteala persista, dupa ce persoana a fost hidratata si indepartata din zona cu soare, interventia medicului devine obligatorie.

O alta metoda la indemana pentru evitarea efectelor nocive ale caldurii sunt compresele cu apa rece in zona gatului sau a fruntii.

Consumul de citrice este benefic pentru hidratarea organismului, dar si bananele sau nucile sunt indicate. Ele contin potasiu, necesar organismului pentru indepartarea starilor de epuizare.

Medicii recomanda, ca prima masura impotriva combaterii efectelor nocive ale caldurii, evitarea expunerilor masive. Mai mult, un organism puternic poate face fata caniculei. De aceea, apa, fructele si alimentatia bogata in vitamine sunt obligatorii pe timp de vara.

Caldura are efecte benefice asupra organismului, dar, pe fondul unei stari generale precare, ea se transforma intr-un adversar nevazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caldura lesin epuizare, #caldura insolatie, #caldura sanatate efecte , #sanatate