Somnul exagerat este semnul schimbarii de ritm

Luni, 04 August 2008, ora 10:03
9220 citiri
Somnul exagerat este semnul schimbarii de ritm

Nevoia de somn a organismului este conditionata genetic, dar depinde si de comportamentul fiecaruia, de modul in care "si-a educat" creierul.

Uneori, dormitul in exces este semnul unor boli mentale ori infectioase, insa exista situatii in care somnul prelungit este doar o dorinta de prelungire a vacantei. Daca se depasesc 17 ore de somn in cursul unei zile si trezirea este extrem de grea, persoana in cauza sufera de hipersomnie patologica.

O britanica in varsta de 27 de ani sufera din copilarie de o boala rara a somnului, numita hipersomnie, relateaza publicatia The Independent in editia electronica. Maladia respectiva se intalneste o data la 25.000 de persoane.

Dupa o copilarie chinuita de dormitul in exces, tanara britanica a reusit, la 27 de ani, sa primeasca un tratament adecvat. Tanara si-a dat seama ca sufera de o tulburare grava a somnului cand avea 21 de ani si locuia in camin. Intr-o prima faza, a crezut ca sufera de narcolepsie (nevoia necontrolata de a dormi oriunde), dar specialistii au diagnosticat-o cu un alt fel de tulburare a somnului, mai putin grava.

"Hipersomniile patologice sunt extrem de rar intalnite. O persoana poate, totusi, sa sufere de hipersomnie daca are o boala infectioasa ori o afectiune a creierului", spune medicul Ovidiu Bajenaru, neurolog la Spitalul Universitar din Bucuresti, citat de Evenimentul Zilei in editia electronica. Bolile infectioase care pot avea astfel de manifestari pot fi hepatita A sau meningita.

Un alt tip de "hipersomnie" apare dupa concediu, deoarece organismul se obisnuieste cu mai multe ore de somn. "Dupa doua-trei saptamani o sa va reveniti la normal. Ca sa va adaptati mai usor, solutia este sa va puneti ceasul sa sune, zilnic, la aceeasi ora si sa va treziti chiar atunci. Mesajul trebuie sa fie foarte clar pentru creier. Este contraindicat sa-l zapaciti cu alte 10-15 minute de odihna", recomanda cercetatorul in neurostiinte Radu Braga.

Un om obisnuit doarme, in medie, sase-opt ore pe noapte. Nevoia de somn este conditionata genetic, dar depinde foarte mult si de comportamentul fiecaruia.

Specialistii clasifica oamenii in "long sleepers" si "short sleepers", adica persoane care se satura cu mai multe ore de somn si persoane care sunt satisfacute dupa ore mai putine de odihna.

Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#somn, #dormi, #creier, #afectiune , #sanatate