Somonul modificat genetic, pe masa in cativa ani

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 07:04
2427 citiri
Somonul modificat genetic, pe masa in cativa ani

Somonul modificat genetic s-ar putea afla curand pe mesele americanilor, posibil si europenilor, spun oamenii de stiinta americani, dupa ce acesta a fost declarat sigur pentru consum.

Ce il diferentiaza pe Frankensalmon, cum a fost el botezat, de speciile salbatice este faptul ca creste de trei ori mai repede, relateaza Daily Mail. Deja, FDA (Food and Drug Administration) si-a dat acceptul ca acesta sa fie lansat pe piata, considerand ca nu exista riscuri pentru populatie.

Chiar si asa, decizia este una controversata, necunsocandu-se inca impactul asupra sanatatii noastre si a mediului inconjurator. Criticii spun ca aceste peste mutant ar putea afecta iremediabil sanatatea genetica a populatiilor de pesti salbatici, in cazul in care ar scapa in libertate.

Cercetatorii canadieni avertizeaza asupra faptului ca pestii modificati genetic prezinta niste anomalii, respectiv faptul ca acestia au capetele de alta forma decat cea obisnuita si ca nu inoata la fel de bine ca speciile salbatice.

Numai femele sterile

Insa compania care se afla in spatele acestei tehnologii, Aqua Bounty, este de parere ca indivizii astfel creati sunt perfect normali, in afara faptului ca cresc de trei ori mai repede. In numai 16 - 18 luni, ei ajung deja la greutatea de 3 kg, nefiind nevoie sa se astepte 3 ani, ca in cazul somonilor nealterati genetic. In teorie, in 3 ani, Frankensalmon ar trebui sa cantareasca deja 6 kg.

In plus, spun ei, pentru a se preveni dezastrul ce ar putea avea loc daca Frankensalmon ar ajunge in libertate, compania s-a asigurat ca toti pestii sunt femele sterile.

Initial, icrele vor fi obtinute in Canada, apoi transportate in Panama, unde se vor dezvolta pestii, aici urmand sa fie si prinsi. In timp, tehnologia se va extinde la nivel mondial.

O coalitie a consumatorilor din SUA avertizeaza insa ca pestii contin o cantitate mai mare de hormoni de crestere decat ar trebui in mod normal, ceea ce atrage si un risc crescut de cancer. In plus, chiar daca cei aflati in spatele proiectului spun ca pestii sunt sterili, criticii sunt de parere ca circa 5% ar putea sa procreeze odata aflati in libertate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#somon modificat genetic, #peste modificat genetic, #alimente modificate genetic sanatate , #sanatate